Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 06.12.12

ŠZL - Žiga Černe: Nekaj zanimivih pohodov in dan varnejšega gibanja v zimskih razmerah. Vabljeni.

Miklavžev pohod ob Sotli
Kot že pretekli konec tedna, bo tudi ta teden pohodno pretežno v znamenju Miklavža. Še več, z njim se boste na pohodu lahko srečali tudi prav na predvečer njegovega goda, torej v sredo, 5. decembra. A morali se boste odpraviti do naše vzhodne meje. Začetek bo ob petih popoldne pri trgovini v Bistrici o Sotli, sprehodili pa se boste do farne cerkvice sv. Petra pod Svetimi gorami na Bizeljskem, kjer vodi ena najbolj slavnih božjih poti pri nas. Pri cerkvi vas bo Miklavž z angelčki pričakal s kratko igrico. Opremljeni bodite s kresničkami in svetilkami. Informacije: 041 497 627, www.bistricaobsotli.si.

Večer avanture
V četrtek, 6. decembra se boste v Ljubljani namreč lahko udeležili avanturističnega večera s Pustolovcem Rajd. A tokratni podvig ne bo potekal v naravi ali po mestu, pač pa v toplem zavetju velike predavalnice na Fakulteti za šport. Ob 19. uri bodo skozi sliko in zgodbo predstavili svoje podvige predstavili izbrani slovenski ekstremni športniki: Ruth Podgornik Reš bo opisala in orisala ultramaratonsko preizkušnjo po mehkih prostranstvih tropske Brazilije), Igor Stropnik jadranje z najsevernejše točke Evrope do Stockholma, Marin Medak veslanje od Kanarskih otokov do Barbadosa, Aleš Muha in Simon Rožnik bosta predstavila svojo kolesarsko pustolovščino na dva slovenska Triglava, Peter Vrčkovnik pa bo kaj zanimivega povedal o desetletnici Slovenske avanture. Vstop bo prost. Informacije: www.pustolovecrajd.org.

Pohod z lučkami na Uršulo
Čarobnost boste decembru še poudarili, če se boste ta petek udeležili družinskega pohoda iz Dramelj, do romarske cerkve na Uršulskem hribu. Zbor bo ob 16. uri pri drameljskem vrtcu, na lahki in dvainpol kilometra dolgi poti mimo Kolarjeve kmetije, proti Lastinam ter nato naprej po manj prometni cesti, pa boste z lučkami iskali iskat dobre škratke in z njimi zbirali kontrolne žige. Na vrhu bo sledila dobrodošlica s kratkim kulturnim programom, obdarovanje in čaj v planinski koči. Prijavnine ne bo. Informacije: 041 652 169, www.pddramlje.si.

Čebelarski Ambrožev pohod na Brunk
Na sedmi decembrski dan goduje zaščitnik čebelarjev sv. Ambrož in posavski čebelarji mu v soboto posvečajo pohod. Start bo ob osmih zjutraj z bencinske črpalke v Radečah, cilj pa bo 555 metrov visok in le eno uro oddaljena romarska cerkev sv. Treh kraljev na Brunku nad dolino potoka Sopota. Ob 10. uri bo maša v čast zavetniku, nato pa bo sledilo okrepčilo, druženje in vrnitev v dolino. Prijavnine ne bo. Informacije: 041 668 305, gregor.bregar@gmail.com.

Okoli izvirnega območja Šteberščice
Med bisere slovenskega kraškega podzemlja lahko, poleg Postojnske, Škocjanskih in še nekaterih jam, štejemo tudi Križno jamo. Zaradi vode, ki teče skoznjo, sodi ta jama tudi med najznamenitejše posebnosti kraškega sistema Ljubljanice. Rečica, ki priteče iz nje v zatrepni dolini na robu Cerkniškega polja, se imenuje Šteberščica, njene kraške izvire pa si boste lahko ogledali to soboto dopoldne. Zbor bo na parkirišču pred vhodom v Križno jamo, odhod od tam pa ob 9. uri. S pomočjo članov Društva ljubiteljev Križne jame boste doživeli vse naravne vrednote in kulturno dediščino tega območja. Na poti se boste povzpeli na Križno goro, sestopili mimo pokopnih gomil iz železne dobe, si pri Tekavči ogradi ogledali etnološko zbirko starih predmetov in se po malici opravili proti ostankom Šteberškega gradu in izvirom Šteberščice. Ob poti nazaj si boste ogledali še enega lepših primerov zatrepnega izvira in udornic v Sloveniji. Pohod bo primeren za vse s kondicijo za pet ur hoje. Cena udeležbe je tri evre. Prijavite se do 7. decembra. Informacije: 051 261 322, tekavca.ograda@gmail.com.

Miklavžev pohod na Krasji vrh
V soboto in nedeljo boste z Miklavžem ali k njemu hodili v Radljah ob Dravi, v Ribnici na Pohorju, v Vuzenici, Beli Cerkvi, Stanjevcih, Murski Soboti, pa v Dobrni, med drugim pa v nedeljo tudi na planinskem pohodu na vrh gorskega grebena med Bovcem in Kobaridom. Odhod bo ob osmih zjutraj s parkirišča nad Drežniškimi Ravnami, hoje po vojaški mulatjeri gor in dol pa bo za tri ure. Seveda naj bo oprema primerna vremenskim razmeram. Ob povratku je poskrbljeno tudi za pijačo in jedačo. Informacije: 041 667 780, pdkobarid.wordpress.com.

Pohod na sv. Miklavža nad Selško dolino
Tudi Miklavška gora, razgledna vzpetina južno od Železnikov in Selc, bo v nedeljo cilj ljubiteljev pohodništva in Miklavža. Start in zaključek bo v Športnem parku Rovn v Selcih, odhod od tam pa ob 9. uri. Hodili boste po lovski meji, na vrhu pa si boste podrobno ogledali cerkvico, ki je najstarejša tam okoli in si privoščili domačo malico. Srednje zahtevne hoje pa bo za pet ur. Prijavnine ne bo, s seboj pa le imejte kakšen evro, da se boste ob koncu lahko privoščili vsaj (menda) odličen bograč. Ker je pot kar strma, priporočajo pohodne palice in dobro obutev. Informacije: 031 378 751, www.selca.si.

Spominski pohod na Tisje
Za nedeljski izlet lahko izberete pohod po Zasavju, z vmesnim ciljem v zaselku, nedaleč od Liberge pri Šmartnem pri Litiji, ki je znan predvsem po bitki II. štajerskega bataljona med 2. svetovno vojno. Izhodišče bo med 7. in 10. uro pri Plečnikovem spomeniku NOB v Litiji, smer pa bodo Zagorica, sleme nad Jablaniškim potokom in naselja Rodni vrh, Bič in Liberga, nazaj s Tisja pa mimo prve zasebne cerkvice na Slovenskem in domov z avtobusom iz Velike Kostrevnice. Okrepčilo bo na voljo na Jelši, Tisju, Ježnem vrhu ter tudi na cilju v Veliki Kostrevnici. Startnina bo dva evra. Informacije: 031 643 743, www.pdrustvo-litija.si.

Dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah
Pozimi so razmere v gorah manj prijazne, kot v ostalih letnih časih, zato je tudi v tem času, obisk visokogorja ali sredogorja, opraviti pripravljen. Ne le telesno, tudi z več znanja. Predvsem nova znanja boste lahko dobili na brezplačnem tečaju, ki ga za vas, v soboto, 15. decembra, pripravlja Gorska reševalna služba Ljubljana. Začeli bodo ob 9. uri v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije na Igu s teorijo, zaključili pa popoldne s praktičnimi vajami nekje pod Krimom. Ker je število udeležencev omejeno, so obvezne predprijave. Informacije: 041 428 924, janibele1@gmail.com.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.