Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se: 07.04.16

Slovenske Novice: Rekreacija ta vikend ...

Na zdravje
Tiste, ki danes žrtvujete svoje zdravje, da bi zaslužil denar, jutri čaka žrtvovanje denarja, da bi nazaj dobili svoje zdravje. Razmislite, če se splača! 7. aprila pa obeležujemo svetovni dan zdravja in okoli tega datuma vas bodo k skrbi za zdravo prehrano in redno telesno dejavnostjo opozarjale številne organizacije. Osrednja tema bo obvladovanje sladkorne bolezni. Med drugim bodo v Državnem zboru pripravili posvet, v diabetičnih ambulantah bodo potekale meritve ter svetovanja o zdravi prehrani in gibanju, v šolah bodo pripravili mini kviz o sladkorni bolezni, ponekod pa se boste lahko udeležili lahkotnejših kolesarskih izletov ali pohodov. Informacije: www.nijz.si/sl/sladkorna-bolezen.

Po Resljevi poti v Krakovem
V spodnjem delu reke Krke severno od Kostanjevice na Krki se razprostira okoli tritisoč hektarov velik nižinski gozd hrasta doba imenovan Krakovo. V letih 1816 do 1820 je v te kraje prišel mlad gozdar Jožef Ressel, ki je znan kot izumitelj ladijskega vijaka. Svoje prve poizkuse je izvajal prav na reki Krki, blizu Kostanjevice na Krki. V njegov spomin so gozdarji speljali gozdno-turistično Resljevo pot, ki je dolga osem kilometrov in poteka po značilnih rastlinskih in živalskih predelih Krakovskega gozda. To soboto vas bodo po njej štiri ure vodili gozdni strokovnjaki in naravovarstveniki. Začetek bo pri gostilni Žolnir v Kostanjevici na Krki ob 8. uri. Zaželena je pohodna oprema in gumijasti škornji. Informacije: 031 860 415, www.kostanjevica.si.

Po poti vodnih virov
Druga aprilska soboto bo tudi dan za raziskovanje izvirov in potokov po okolici naselja, ki je pred okoli pol stoletja nastalo z združitvijo naselij Šmarje, Sap ter Razdrto. Nezahteven izlet boste ob 9. uri začeli izpred Družbenega doma Šmarje-Sap. Na dvanajst kilometrov dolgi krožni poti se boste čiste studenčnice napili iz Medvedovega, Mežnarjevega ali Krštofovega studenca, si ogledali Gajniški bajer in med drugim obiskali tudi Zajčevo domačijo, kjer je nekdaj stal Pucharjev maln. Poskrbljeno bo za vodenje, okrepčila in malico. Informacije: 041 935 860, www.smarje-sap.si.

Pohod po Kettejevi poti
Od Trnovega, kot se imenuje del mesta Ilirska Bistrica, na Prem vodi priljubljena devetkilometrska pot ob »vjelki wodi«, ki je primerna tako za že utrjene pohodnike, kot tudi za tiste, ki bi se želeli le malo sprehoditi po naravi. Poteka po poteh, ki jih je nekoč vsakodnevno prehodil pesnik Dragotin Kette. V okoli treh urah jo boste to nedeljo lahko prehodili tudi vi, korake proti pesnikovemu rojstnemu kraju pa boste začeli šteti ob 9. uri pred Osnovno šolo Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici. Po poti vas bodo usmerjale smerne tablice s pesnikovo podobo, na vzhodnem robu Brkinov pa se boste srečali z redkimi domačijami, še delujočim mlinom s črno kuhinjo in krušno pečjo, s kulturnim spomenikom gradom Prem in freskami slikarja Toneta Kralja. Na pohodu si boste lahko izmerili tudi krvni tlak in sladkor, poskrbeli bodo za zdravo malico ter druženjem in zabavo pa tudi za duševno zdravje. Informacije: 040 715 880.

Pohod med slapovi in vinogradi
Stare kamnite hiše in snežno beli cvetovi češenj vas bodo v nedeljo pričakali na pohodu po vodnih virih vasi Slap pod Vipavskimi Brdi. Na okoli štiri ure dolgem sprehodu po vasici, ki je ime dobila po enem izmed tamkajšnjih slapov, boste poleg slapov obiskali še prvo slovensko deželno sadjerejsko in vinorejsko šolo, videli vodnjake in ohranjene portale starih domačij, ogledali pa si boste tudi prikaz nekaterih starih kmečkih opravil. Domačini bodo poskrbeli za odprte kleti, na cilju vas bo čakala topla malica, z nekaj sreče pa boste lahko osvojili tudi vipavski pršut. Začetek nezahtevnega pohoda bo ob 8.30 na starem vaškem trgu. Informacije: 041 653 595, www.izvirna-vipavska.si.

Spoznajte od kod prihaja naša voda
V znamenju vode bo tudi naravoslovno-izobraževalni dogodek, ki ga prihodnjo soboto, 16. aprila, pripravljajo v Preddvoru. Izhodišče bo pri hotelu Bor pri jezeru Črnava ob 10. uri, vodili pa vas bodo dva kilometra skozi dolino Bistrice, vse do zajetja pitne vode. Predstavljeno bo delovanje zajetja in njegovega varovanja ter priprava pitne vode za oskrbo, ogledali pa si boste tudi iztek čiste vode ob zajetju. Poskrbeli bodo tudi za malico. Informacije: 040 303 752, www.ctrp-kranj.si.

07.04.2016

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.