Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 10.10.13

ŠZL - Žiga Černe: Vabljeni na rekreacijo ...

Dobrodelni pohod ob svetovnem dnevu hospica
Osnovna skrb Slovenskega društva Hospic je oskrba hudo bolnih in njihovih svojcev na domu, slednjih tudi v procesu žalovanja. Prizadevajo si, da bi – tako kot rojstvo – tudi smrt postala naravni element živega, s tem pa naraven tudi odnos do umiranja in žalovanja v slovenski družbi. Za to prirejajo predavanja, seminarje in učne delavnice, to soboto, 12. oktobra pa bodo svoje humanitarno delovanje izpostavili tudi s pohodi v osmih slovenskih krajih. Povsod bo začetek ob 10. uri: v Ljubljani na Gosposvetski, v Murski Soboti na Slovenski, v Slovenj Gradcu na Celjski, začetek hoje v Mariboru bo na Partizanski, v Podnartu bo zbor pred trgovino, v Velenju izpod kozolca konjeniškega kluba pri Škalskem jezeru, v Novem mestu pa se boste na pot odpravili pri Krajevni skupnosti Drsko. Hodili boste le tri kratke kilometre, zato pa se boste ob kulturi, pecivu družili kar tri ure. Prijavnine ne bo, dobrodošel pa bo vsak dobrodelni prispevek. Že 11. Oktobra pa greste lahko na dan odprtih vrat v Hišo Hospic na Hradeckega 20 v Ljubljani, ki bo za vas odprta med 11. in 18. uro. Informacije: 01 24 44 492, drustvo-hospic.si.

Po Miškovi poti
To soboto boste lahko peš doživeli prekmurske kraje, ki so povezani z Miškom Kranjcem. Začetek bo ob pol desetih pri pisateljevi domačiji v Veliki Polani, do tja pa vas bo iz Lendave pripeljal avtobus. Ker je pot že dolga leta enaka, boste tudi tokrat obiskali Copekov mlin, ki je edini ohranjeni mlin na potoku Črncu, zgodovinsko pomembno cerkev sv. Katarine v Lendavi, pa Lendavsko-Dolgovaške gorice z razgledno Piramido, vse do zadnjih korakov v Lendavi. Pot je dolga petnajst kilometrov in jo tudi šolarji lahko prehodijo v štirih do petih urah. Na cilju pripravljajo veselo planinsko rajanje z bogračom ob dobri hrani in pijači ter živi glasbi. Prijavnina bo tri evre. Informacije: 051 335 022, www.pdlendava.si.

Obiščite Steklasovo pot
Profesor Ivan Steklasa je s svojim delom zapustil neprecenljiv vir informacij o kraju Šent Rupert na Dolenjskem, danes pa njegovo ime nosi tudi pohodna pot, z začetkom in zaključkom na trgu pred cerkvijo v Šentrupertu. Tam je njena najnižja točka nad morjem, na najvišji pa se v Nebesih povzpnete na razgledna 602 višinska metra. Pot je dolga dvajset kilometrov, s sobotnim jesenskim pohodom pa boste začeli ob devetih dopoldne, še pred tem pa bodo na šentrupertskem trgu odprli stojnice Društva podeželskih žena in deklet Šentrupertske šmarnice. Pripravite sedem evrov prijavnine. Informacije: 041 541 077, www.pdpolet.com.

Urekov pohod na Goro
Za kulturo naroda je v sedemdesetih in osemdesetih letih preteklega stoletja skrbel tudi novinar Stane Urek. Seveda govorimo o športni kulturi in zdravem načinu življenja, ki ju je Stane uspešno predstavljal preko radijskega mikrofona. Sam je zelo rad zahajal na opazno vzpetino v Poljanski dolini, ki ima preprosto ime - Gora. Pod vrhom stoji romarska cerkvica, kjer bo v soboto, 12. oktobra tudi uradni cilj pohoda. Na vrh vodijo številne poti, med drugim iz Hotavelj (pri gostilni Lipan), Gorenje vasi (avtobusna postaja), vse ob pol devetih, iz Poljan (pred gostilno Na Vidmu, ob 9. uri), če pa ne zmorete daljše hoje, se odpravite iz Malenskega Vrha. Ob pol dvanajstih se bo na Gori začel zanimiv program, tudi z metanjem kamna z ramena in telovadbo s telovadcem Tomažem. Kot vsako leto bo poskrbljeno za pijačo in ocvirkovco, prav tako bodo na razpolago Urekove značke in znamke. Hoje bo za dve uri, pot pa je primerna tudi za družine. Informacije: 031 812 316, www.sdmh.si

Jesen v prleških goricah
Prlekija je znana po posebnem narečju, po razgibanih in čarobno razglednih vinskih goricah z Jeruzalemom, ki je povezan legendo o križarjih, pa po gostoljubnosti domačinov in njihovi domači hrani in seveda rujnih vincih. Pokrajino med Dravo in Muro boste spoznali na pohodu v soboto, 12. oktobra. Zbirno mesto bo do desete dopoldne pri kapelici na stičišču poti Šprinc – Kopriva, v lahkih sedmih kilometrih pa boste obiskali sedem vinskih kleti, iz katerih bo dišalo po moštu in drugih dobrotah za velike in male. Pohod se bo končal v Koprivi - s presenečenjem. Startnina bo za deset evrov, za otroke pa je ne bo. Informacije: 02 584 99 12, www.razkrizje.si.

Dobrepoljsko vandranje
Na skrajnem severozahodu Suhe krajine pa v soboto lahko spoznate svet treh slikovitih dolin, ki so blizu Ljubljane in še bližje Trubarjeve Rašice, Levstikovih Retij ter Jurčičeve Muljave. Da bi svoja naravna in kulturna bogastva razkazali tudi ostalemu svetu, to soboto pripravljajo festival pohodov in teka. Že zjutraj bodo odprli tržnico domačih dobrot, ob osmih pa se bo začel tudi rekreativni del, kjer pripravljajo kar štiri pohode in en tek. Začeli bodo s pohodom po novi Grajski poti (20 kilometrov) in z izletom po Rimski cesti Jerneja Pečnika (13,3 kilometrov), nadaljevali z Dobrepoljsko potjo (9 in 13 kilometrov) ter z družinskimi Konjičkovo (3), Račkino (1) in Zajčkovo poti (4 kilometre), športni del pa zaključili še s tekom na 1,7 in 10 kilometrov. Prijavnina bo za odrasle po pet evrov. Informacije: 041 962 823, www.dobrepolje.si.

Pohod okrog Loške doline
V kraje, ki so znani po Križni jami, gradu Snežnik, ostrnicah, polhanju, Franu Milčinskemu…, se boste lahko zapeljali v nedeljo in se tam sprehodili po krožni poti, ki vodi po obrobju Loškega polja. Zbor bo v Ložu, na parkirišču Kovinoplastike, odhod od tam med 8. in 9. uro, po poljskih in gozdnih poteh pa boste v šestih urah zaokrožili dvaindvajset kilometrov dolgo nezahtevno pot. Sami ali v spremstvu vodnika boste odkrivali bogato kulturno in naravno dediščino skrito v dolini sredi gozdov. Informacije: 081 602 853, www.loskadolina.info.

Na Krasu je krasno
Obilo rekreacije si cel ta konec tedna privoščite na Krasu. V soboto vzemite s seboj kolo, saj vas bodo prosto ali vodeno skušali zapeljati po dveh izmed številnih na novo zarisanih kulturnih kolesarskih poteh po Krasu. Start bo odprt od 10. ure, predlagani poti pa bosta družinski, 25-kilometrski Erotikon Ite Rine s Černigojem in zahtevnejši, 58-kilometrski izlet Po sledeh Fabianiha, Kralja in Spacala. Prijavnina je v predprijavi po 10 in 12 evrov. Informacije: 05 730 14 80, www.kraskimaraton.com.
Za nedeljo pa imejte pripravljene pohodniške čevlje in opremo, saj vas čaka čezmejni pohod Na Krasu je krasno, z zbirališčem v Praprotu (kilometer od bivšega mejnega prehoda Gorjansko). Do desete vas bodo od tam prepeljali do Tubelj pri Komnu, kjer bo odhod na pohod med skritimi kraškimi vasicami, s številnimi zanimivostmi ob poti, tudi ogledom jame Vodnice. Hoje bo za največ štiri ure in pol. Na cilju bodo poskrbeli za zabavo in lačne ter žejne želodčke. Prijavnine ne bo. Informacije: 031 397 938, 031 815 568, www.skdvigred.org.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.