Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 11.07.13

ŠZL - Žiga Černe: Vabljeni na planinske pohode ...

Spominski pohod na Triglav
V spomin na podvig med vojno, ko so leta 1944 partizanske patrulje ponesle na vrh Triglava slovensko zastavo, Združenje borcev za vrednote NOB, Veterani vojne za Slovenijo in Zveza slovenskih častnikov vsako leto pripravi pohod na našo najvišjo goro, ki je tudi simbol Slovenstva. Pridružite se jim v petek, 12. julija že ob 6. uri na Rudnem polju, od koder vas bo pot vodila nad Velim poljem, mimo Vodnikovega doma in preko Planike na vrh, kjer bo ob 13.30 uri krajša kulturna slovesnost. Sestopili boste do Kredarice, kjer bo popoldne še malo daljša slovesnost, z mimohodom praporjev. Odhod nazaj na Rudno polje bo v soboto, 13. julija, ob 7. uri, kjer bo organizirano kosilo, zatem pa bo na biatlonskem stadionu še zaključna prireditev. Kdor ne zmore osvojiti Triglava, se bo lahko odločil za krajši pohod z Rudnega polja do Vodnikovega doma. Mogoče bo tudi spanje v planinskih kočah, hotelu na Pokljuki ali v bližnjih vojašnicah. Prijavnina je 17 evrov. Informacije: 04 531 51 13, www.zvvs.si.

Pohod po gozdni učni peš poti Draga
Kaj je brek? Kako ulovimo lubadarja? Ali ima drevo lahko raka? Kako ločimo jelko od smreke? Odgovore najdete na prenovljeni gozdni učni poti Draga. V prelepem gozdu, ki se dviga nad ribniki v pri Igu je bila sredi maja slovesno odprta učna pot. Na dobrih treh kilometrih vas 27 informativnih tabel popelje mimo razširjenih in manj poznanih drevesnih vrst, nas opozori na nenavadne ali malo znane pojave v gozdu ter nas spomni na nekatera najbolj značilna gozdna opravila. Še zanimiveje bo, ko vas bo v soboto, 13. julija po tej poti vodil strokovnjak iz Zavoda za gozdove Slovenije. Pridite pred lovsko kočo v Dragi, odhod od tam bo ob 9. uri, hoje pa bo za kakšni dve uri. Informacije: 031 684 884, www.pdkrim.si.

Nordijska hoja v Arboretumu
Hoja po smučarsko je gibanje, ki je primerno za vsakogar. Uporaba palic omogoča, da pri hoji uporabljamo tudi mišice trupa in rok, kar znatno poveča učinkovitost vadbe. Z njo dosežemo izboljšanje aerobne vzdržljivosti in izboljšujemo delovanje srca in žilnega sistema. Nordijska hoja ima več tehnik. Katero uporabiti in na kakšen način vam bo na sprehodu po parku v Volčjem Potoku predstavila inštruktorica nordijske hoje in fizioterapevtka Jahnavi Vaishnav. Potrebujete primerno obutev, športna oblačila, palice in veliko dobre volje. Z njo se boste 13. in 20. julija družili od 10. ure dalje prijavnina pa je dvajset evrov. Zbirno mesto bo pri vhodu v park. Informacije: 041 200 640, www.arboretum.si.

Pohod po Semiški gori
Semiška ohcet bo tudi letos razlog za pohod, ki se začne in konča na Štefanovem trgu pri Krajevni muzejski zbirki Semič. Pot združuje različne kulturne, naravne, sakralne in zgodovinske znamenitosti ter semiške turistične ponudnike (Čebelarstvo Pavlin, Izletniško kmetijo Jokovčan in Vinogradniško sadjarsko kmetijo Malnarič), del poti pa poteka po Belokranjski vinski cesti. Njeno najvišjo točko predstavlja planota Smuk, obhod celotne poti pa traja pet ur. Sobotni zbor bo pred Muzejsko hišo Semič ob 8. uri. Če pa raje kolesarite, se ob petih popoldne odpravite na turo po okolici Semiča. Zbirno mesto pred gasilskim domom Semič. Startnina bo sedem evrov. Informacije: 07 35 6 51 72, www.kc-semic.si.

Kačji grad 2013
Zanimivo in zabavno bo tudi na pohodu po Selški dolini, ki se bo zgodil prihodnjo soboto, 20. julija. Pripravljajo kar tri pohode v enem. Sprehodili se boste namreč kar po treh tematskih poteh: začeli boste pri Jahalni šoli v Dolenji vasi ob 8. uri, na sredini Selške doline, do Železnikov pa poteka po travnikih in poljih Selške doline. V Železnikih se začne Fužinarsko- kovaška pot in poteka do plavža, ki je na koncu mesta. Od tam naprej pa nas pot vodi po bolj razgibanem terenu do Zalega Loga, ker se dolina zoži, zato smo jo poimenovali Geografska pot ob Sori. Vse tri tematske poti imajo v točkah opisane glavne in poučne značilnosti. Pot je dolga približno dvanajst kilometrov, za vrnitev na izhodišče pa bo poskrbljeno. Informacije: 041 482 085, www.vigenjc.com.

Po stezicah naših prednikov
Prihodnjo soboto vam bodo pokazali in razložili, kako so pred desetletji in stoletji živeli na meji med Dolenjsko, Notranjsko in hrvaškim Gorskim Kotarjem. Na pohodu vam bodo pripovedovali o požigu obeh Kotov in o tistih, ki so nekoč živeli v Dragarski dolini in vas celo popeljali čez danes že (skoraj) odprto mejo, v sosednji Čabar. Zbirališče bo ob 10. uri na Travi ali pa ali že uro prej v Novem Kotu, od koder bo organiziran prevoz do starta pohoda. Odšli boste v smeri Črnega Potoka, Čabra in pot zaključili s toplo malico in plesno zabavo v Novem Kotu. Pot večinoma poteka po gozdu, zato kljub poletni vročini ne bo preveč naporna in bo primerna tudi za starejše pohodnike in otroke. S postanki vred bo hoje največ štiri ure, vmes pa vas bodo domačini pogostili tudi z nekaterimi lokalnimi dobrotami… Startnina znaša pet evrov, prosijo pa za predprijavo. Informacije: 051 633 920, 041 402 438.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.