Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 13.06.13

ŠZL - Žiga Černe: Za vsakogar nekaj, lepo vabljeni ...

Dan planinski doživetij
120-letnico obstoja bodo Planinska zveza Slovenije, ki je naslednica Slovenskega planinskega društva, Planinsko društvo Kamnik in Planinsko društvo Ljubljana-Matica, na tretjo junijsko soboto, pri Domu v Kamniški Bistrici, pripravili pestro dogajanje, ki bo zapolnjeno z najrazličnejšimi aktivnostmi za vse starosti in zanimanja. Že dopoldne boste na stojnicah prebirali in lahko kupili edicije Planinske založbe, si ogledali predstavitev planinske opreme, prisluhnili planinskim svetovalcem, obiskali planinsko razstavo ali pa se aktivno preizkusili na plezalnem stolpu oziroma na enem izmed zanimivih izletov: iz Kamnika po lahki Koželjevi poti ob Kamniški Bistrici, po Veliki planini, do Cojzove koče na Kokrskem sedlu ali pa po zatrepu doline Kamniške Bistrice, s kolesom pa vas bodo iz Kamnika vodili na lažji turnokolesarski izlet do planinskega doma v Kamniški Bistrici ali težji, kjer bodo cilj poti na Kamniški vrh. Informacije: www.pzs.si.

Hoja čez Pohorje
Za razliko od kamnitih vršacev nad Kamnikom, so planinske steze čez pohorsko planoto veliko bolj mehke in senčne. Na zadnji letošnjo pomladno soboto jih preizkusite na pohodu od Kope do Maribora. Avtobus vas bo ob 5. uri odpeljal izpred mariborske spodnje postaje Pohorske vzpenjače, do izhodišča pri Grmovškovem domu nad Slovenj Gradcem. Od tam se boste, po označeni planinski poti, odpravili mimo Ribniške koče, Rogle, do koče na Pesku in nato mimo Šumika in Areha do izteka Čopove poti pri spodnji postaji Pohorske vzpenjače. Prijavnina bo 25 evrov. Informacije: 041 775 175, www.mopa.si.

Po Aškerčevi poti
Skozi kraje, ki so tesno povezani z otroštvom in odraščanjem pesnika in duhovnika Antona Aškerca, se boste imeli priložnost sprehoditi v soboto, 15. junija. Na 9,3 kilometre dolgo pot, ki je speljana tudi mimo najdišč predmetov iz rimskih časov, obdobja turških vpadov in dogodkov iz časov, ko so na grmadah zažigali predvsem ženske, obtožene čarovništva, boste med 7. in 8. uro odšli izpred železniške postaje v Zidanem Mostu. Cilj bo v vas Globoko pri Rimskih Toplicah, kjer na razvalinah pesnikove rojstne hiše, stoji spominsko obeležje. Na poti bo več postankov z druženjem, zaključna prireditev pa bo ob 11. uri na Aškerčevi domačiji na Senožetih. Informacije: 040 60 60 71, www.kdantonaskerc.si.

Pohod v Perkmandeljčevo kraljestvo
Na Olimpijadi Zasavje se v dolgih junijskih dneh zberejo ljubitelji športa in se pomerijo ali preizkusijo v različnih rekreativnih dejavnostih. To soboto se jim lahko pridružite na zanimivem pohodu globoko v rudniška bogastva Zasavja, ki ga varuje škrat Perkmandeljc. Začeli boste ob 9. uri pred upravno zgradbo rudnika v Hrastniku, v podzemlje se boste popeljali z rudarskimi hunti, po prepletenih rovih pa boste varno hodili dobre tri ure. Prijavnine ne bo, za zaščitno obleko in čelado pa bodo poskrbeli vodiči. Prijavite se do četrtka. Informacije: 03 566 05 11, www.v3krasne.si.

Mednarodni pohod prijateljstva
Najbolj zahodni del Slovenije pa boste lahko doživeli v nedeljo, 16. junija. Start bo ob pol desetih dopoldne na trgu Čenieboli v Beneški Sloveniji (po italijansko se kraju reče Canebola), čez Robidišče (najzahodnejša slovenska vas, ki leži v Breginjskem kotu) in naprej do cilja v kampu Nadiža v Podbeli, pa vas čaka lahkih štirinajst kilometrov. Če se vam to zdi predaleč, se pohodnikom lahko priključite na pol poti, ob 10. uri v Robidišču. Zbor bo ob 8. uri v Podbeli, od koder vas bo na startni mesti odpeljal avtobus. Na cilju vas bodo čakali paštašuta, darilo in ples. Prijavnina bo osem evrov. Informacije: 05 384 91 10, www.kamp-nadiza.com.

Tura in veleslalom na senčni strani Grintovcev
Poleg ostankov Triglavskega ledenika, imamo pri nas še en ohranjen večni led, ki žal tudi nima večne prihodnosti. Ledenik pod Skuto je dokaj lahko dostopen gorniški cilj, z nekaj kondicije pa pot do njega zmoremo v uri in pol. Je pa ta ledeniška krpa tudi pravo visokogorsko smučišče, kar boste lahko izkoristili to nedeljo. Planince čaka lep visokogorski izlet na 1700 metrov nad morjem, smučarje pa še udeležba na veleslalomskem spominu na prvega predsednika planincev iz Komende Milana Šinkovca, s prvim startom ob 11. uri. Tovorna žičnica bo v nedeljo obratovala med 7. uro in 7.30. Informacije: 041 673 105, 040 893 680.

Kozarjev pohod
Župnija Odranci v nedeljo, 16. junija pohodni izlet v spomin na duhovnika, pisatelja, urednika, vsestranskega kulturnega ustvarjalca in domoljuba Lojzeta Kozarja. Začel se bo opoldne v Matjaševcih, pot pa boste pod noge vzeli ob avstrijski in madžarski meji, vmes boste srečali Tromejnik, cilj pa bo v Kozarjevi rojstni vasi, v Martinju. Dolžina pohoda je približno osem kilometrov, večina pa vodi po prijetno senčni gozdni poti. Prijavnine ne bo. Informacije: 041 340 541, www.gornji-petrovci.si.

Dan doživetij v Županovi jami
Ste se v podzemlje že kdaj spustili po vrvi, kot pravi jamarji? Jamarji iz Novega mesta bodo tistim, ki jih bo to soboto zamikala taka izkušnja, pomagali pri varnem spustu skozi brezno pri Starem vhodu v Županovo jamo. Začetek bo ob 14. uri, ko pa se boste po poti odkriteljev spustili v jamo, si boste lahko z vodnikom ogledali vseh sedem dvoran. Živahno bo tudi pred jamo. Preizkusili se boste lahko v veščinah športnega plezanja in streljanja z lokom, v zgodovino se boste podali z renesančnim samostrelom in ob srednjeveških družabnih igrah. Ne bodo manjkale niti ustvarjalne delavnice za otroke. Spust je vključen v redno vstopnino za ogled, ki je sedem za odrasle in pet evrov za otroke. Ostale aktivnosti pa bodo brezplačne! Mogoč bo tudi ogled jame skozi običajni vhod. Informacije: 041 407 705, www.zupanovajama.si.

Zbiramo podatke o vadbeni ponudbi
Septembra se bo za večino športnih panog spet začela nova vadbena sezona, hkrati pa bodo potekali vpisi v različne programe za male in velike športnike ali rekreativce. Zato športna društva in druge ponudnike športne ali rekreativne (gibalne) vadbe vabimo, da izkoristite BREZPLAČNO možnost objave svojih podatkov na naši ter partnerskih spletnih straneh. Tako bodo športniki in rekreativci prišli do natančnih osnovnih podatkov ter odgovorov na vprašanje »kam na vadbo«. Podatke lahko organizatorji vadb vpišejo sami neposredno v portal (prej si je potrebno urediti brezplačen dostop) ali pa jih preko obrazca sporočijo na najbližjo partnersko organizacijo. Vse podrobnosti in navodila najdete na www.rekreacija.si, rok za oddajo pa je do 15. junija. Informacije: 041 537 097, info@rekreacija.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.