Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 14.04.16

Slovenske Novice: Ponudba rekreacije ta vikend

Pomladno razgibavanje Ljubljane
Tanjša denarnica v zadnjih letih je marsikoga prikrajšala tudi za vlaganje v svoje zdravje, ob tem pa so nam delodajalci naložili še več dela. Vseeno je rešitev kar nekaj, mi pa vam tule ponujamo eno, ki je namenjena tistemu delu Slovenk in Slovencev, ki je premalo telesno dejaven ali celo nedejaven. Marsikdo med njimi namreč ne ve, da se lahko vključi v brezplačne delavnice Telesna dejavnost – gibanje, ki potekajo v njihovem zdravstvenem domu. Napotnico dobite pri vašem osebnem zdravniku, strokovnjaki pa vam bodo pomagali najti motivacijo in vam dali znanja ter veščine za udejanjanje aktivnega življenjskega sloga in izvajanje različnih vrst zdravju koristne telesne dejavnosti. Nekaj napotkov in idej boste to soboto našli tudi na spomladanski predstavitvi športnih panog v Ljubljani. Pomladni dan športa se bo na Kongresnem trgu odvijal med 10. in 14. uro, seznanili pa se boste z možnostmi ukvarjanja s tekom, vadbo na trim stezi, kolesarstvom, tenisom, rolanjem, golfom, nordijskim rolkanjem (skike)... Informacije: razgibajmo-ljubljano.blogspot.com.

Pohod na Štampetov most
»Če ne morete leteti, tecite. Če ne morete teči, hodite. Če ne morete hoditi, se plazite. Karkoli že počnete, pojdite dalje.« To velja tudi za tiste, ki se že ali pa se bomo ukvarjali s svojim telesom. In če torej lahko hodite, se to soboto udeležite lahkega, a daljšega pohoda po jugozahodnem hribovitem območju nad Ljubljanskim barjem. Na okoli peturni izlet, ki bo potekal v spomin na stavko železničarjev, ki je daljnega aprila leta 1920 potekala na Zaloški cesti, se boste odpravili ob 8.30 z ljubljanske železniške postaje, odpeljala pa vas bo priljubljena terezinka - vlak s parno lokomotivo. Nanj boste vstopili na kateri koli postaji do Verda, kjer bo izhodišče izleta, do cilja v Borovnici pa bo čas tudi za počitek in okrepčila. Informacije: 051 613 367, www.aozeleznicar.org.

Pohod ob ponoru reke Reke
Sposobnost hoje vam bo prišla prav tudi na nedeljskem pohodu po čudoviti kraški naravi zavarovanega območja Škocjanskih jam. Čaka vas enajst precej razgibanih kilometrov, ki vas bodo iz vasi Matavun tri ure in pol vodila mimo udornih dolin, skozi del kraškega podzemlja, ob strugi reke Reke, mimo ostankov treh mlinov do gradu Školj in zgodovinskih fresk v cerkvici Svete Helene na Gradišču, do zaključka v Škocjanu, ob zabavi z glasbo in užitkih, ki jih nudijo kraške dobrote. Start bo med 8. in 12. uro. Informacije: 041 811 634, www.td-skocjan.si.

Pohod po poti sedmih kalov
Nahodili se boste tudi na nedeljskem pohodu na obeh straneh nekdanje meje v Repentabru, preko katerega se je že pred dvema stoletjema in pol stekala pot z Dunaja v Trst. Pohodna pot vodi preko Vogelj do Repna in Cola na Tabor na italijanski strani, vmes pa si ogledate sedem različno grajenih kalov, spoznali repenski marmor in prehodili pesniško pot, posvečeno Srečku Kosovelu, Igu Grudnu in Umbertu Sabi. Po štirih urah nezahtevne hoje boste okušali Kras na vse načine. Informacije: 041 768 757.

Pohod po oljčnikih
Goriška Brda so zaradi lege in mediteranskega podnebja že v zgodnji pomladi prava poslastica za pohodnike in tudi turne kolesarje. Do 24. aprila tam poteka Pomladni festival pohodništva in v nedeljo, 17. aprila vas čaka lagoden sprehod po eni izmed označenih oljčnih poti. Izhodišče bo ob 9. uri v kraju Višnjevik, na poti pa si boste v Sebeču ogledali matični oljčnik zasajen s starimi briškimi in furlanskimi sortami oljk, se povzpeli do zidanice na Velikem vrhu, si v Gradnem ogledali cerkev sv. Jurija, znano po Spacalovih umetniških poslikavah in križevem potu še enega velikega umetnika Zorana Mušiča in se sprehodili skozi najstarejši oljčni nasad v Brdih. Na cilju vas bo po štirih urah hoje in postankov čakala malica in pokušina oljčnih olj in rebul. Informacije: 041 646 566, www.brda.si.

  14.04.2016

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.