Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 14.05.15

ŠZL - Žiga Černe: Nekaj poučnih pohodov. Vabljeni ...

Botanični pohod na Hleviše
24. maja Evropa praznuje dan parkov, ki ga pri nas namenjamo predvsem širjenju zavesti o pomenu varovanja biotske raznovrstnosti in trajnostnega razvoja v širših zavarovanih območjih. Dogodka se bodo spomnili tudi v Idriji, saj je kraj, enako kot po živosrebrnemu rudniku, poznan tudi po botaničnih posebnostih. Ker je pravi čas, da jih obiščete, se v petek popoldne odpravite na zanimiv voden pohod do koče na Hleviški planini. Na pot se boste podali ob 16. uri s Starega placa v Idriji, s trga pred starim rudniškim magazinom in Filmskim gledališčem. V pomladnem razcvetu pa se boste skozi stare bukove gozdove sprehodili po poteh nekdanjih naravoslovcev Scopolija, Hacqueta, Freyerja, Hladnika… Gozd se je že olistal in prve pomladanke so se umaknile majskim cvetkam. Poleg gozdnega, boste spoznavali tudi cvetje na travnikih in gmajnah, ob poti pa bo videti še marsikaj. Informacije: 051 440 667, www.planinsko-drustvo-idrija.si.

Šraufov spominski pohod
Alpinist Stane Belak Šrauf, ki ga je pred desetletji zasul snežni plaz, je bil reden gost na dogodkih v Krašnji pod Limbarsko goro. Domačini se nanj vsako leto spomnijo s pohodom po poti, ki vodi med Črnim grabnom in Tuhinjsko dolino. To soboto bo daljša pot dolga sedemindvajset kilometrov in vam bo vzela okoli osem ur (višinska razlika bo čez tisočdvesto metrov), na šestnajst-kilometrski pa vas čakajo štiri ure čiste hoje. Prijavili se boste od pol šeste zjutraj naprej pri baru pod Lipo. Na koncu vas bodo obdarili, lačni pa tudi ne boste odšli. Informacije: 041 612 702 www.krasnja.si.

Po oglarski poti
V Dole pri Litiji ste v soboto, 16. maja vabljeni na pohodno raziskovanje po deželi, kjer ima oglarjenje že dolgo tradicijo, ki se je ohranila vse do danes. Oglarstvo je ena redkih dejavnosti, ki še ohranja prvinski stik človeka z gozdom in daje smisel življenju ljudi, ki vztrajajo na tem koncu Slovenije. Štiriurni družinski sprehod bo imel izhodišče pri Lovskem domu na Dolah, med 7. in 9. uro, pot pa bo dolga dvanajst in pol kilometrov. Na poti se boste seveda seznanili z oglarjenjem: s prižigom kope, tesanjem »švelarjev«, spravilom lesa s konjem, pripravo lesa za kopo, ter se pogovorili z oglarji, duhali dim s kope in si ogledali Valvasorjev lovski dvorec. Domačini bodo poskrbeli tudi za domače dobrote. Informacije: 031 643 625, www.dole.si.

Po Kosmačevi učni poti
Deset in pol-kilometrska literarna učna pot je speljana po dolini Idrijce, pohodnike in kolesarje pa vodi med kulturnozgodovinskimi spomeniki in geografskimi značilnostmi pokrajine, ob tem pa spoznavamo tudi Kosmačevo besedo. To soboto se na pot odpravite ob 8.30 izpred kulturnega doma v Dolenji Trebuši, zaključite pa do pol štirih pred knjižnico Cirila Kosmača Tolminu. Vabljeni predvsem ljubitelji kulture in literature (letošnji pohod bo v znamenju Kosmačeve novele Gosenica), kulinarike in dobrega počutja, narave in doživetij. Informacije: 040 232 898, www.dolina-soce.com.

Po poteh izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega
V nedeljo pojdite na pohod, ki ga posvečajo spominu na notranjskega izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega, zasnovan pa je po njegovem literarnem delu Spomini na Veliko noč in domače kraje v domovini. Okrog dvajset kilometrov dolga pešpot se vije pretežno po kolovozih in gozdnih poteh, zaključi pa v rojstnem kraju pisateljeve matere – v simpatični vasici Goričice, ki leži nad zatokom v vzhodnem delu Cerkniškega polja. Tam si boste lahko ogledali domačijo pri Češnjevcu, se sprehodili do kraških izvirov Malen in Zlatavec ter se nato z avtobusom vrnili na izhodišče, kjer vas bo za malico čakala notranjska koleraba. Start iz Babnega Polja bo ob 10. uri. Informacije: 031 429 092, www.rihtarjeva-domacija.si.

BREZPLAČNA objava podatkov o vadbeni ponudbi
Rekreacija še zdaleč niso le dogodki, torej pohodi, teki, kolesarski izleti… Kaj šele lov za časom, kilometri, višinskimi metri. Največji del gibalnih in športnih dejavnostih, ki so namenjene izboljšanju zdravja, počutja in vsaj še kondicije, nedvomno pripada vadbi. To je redna dejavnost posameznika, ki običajno poteka pod nadzorom usposobljenega strokovnjaka (trenerja, vaditelja, instruktorja, učitelja), lahko pa tudi samostojno. Prav vadba pa je rdeča nit novega celoletnega spodbujevalnega programa Razgibajmo Slovenijo, ki ga vodi Olimpijski komite Slovenije in želi v začetku septembra prebivalcem naše države ponuditi hiter in enostaven dostop do podatkov o tem. Športna društva in druge ponudnike športne ali rekreativne (gibalne) vadbe zato že zdaj vabimo, da izkoristijo možnost brezplačnega vpisa podatkov o športni, rekreativni in gibalni vadbeni ponudbi, razdeljeni po krajih, panogah, objektih in organizacijah. Sporočite programe vadb za vse starostne skupine in sposobnosti, preventivne in kurativne, tudi za osebe s posebnimi potrebami in za vse cenovne razrede. Časa imate do sredine julija, vendar ne odlašajte. Podrobnosti najdete na www.rekreacija.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.