Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 16.10.14

ŠZL - Žiga Černe: Vikend bo lep. Vabljeni na rekreacijo!

Izberite pravo pot na maraton
Doping oziroma prepovedane snovi in postopki niso le težava vrhunskega športa. V zadnjih letih so se razrastli tudi med rekreativce, čeprav naj bi bila športna rekreacija namenjena koristnemu preživljanju prostega časa, druženju, zabavi in pridobivanju moči ter vzdržljivosti. Prav zaradi slednjih dveh pa mnogi posegajo po različnih prehranskih dopolnilih, ki pa lahko vsebujejo prepovedane in za telo nevarne snovi. Za razliko od ciljev pri vrhunskem športu pa je pri rekreaciji glavni cilj slovenske antidopinške organizacije predvsem ozaveščanje in taka bo tudi posebna kampanja, ki bo potekala pred in med Ljubljanskim maratonom. Pričakujte neposredno nagovarjanje: na maraton se pripravite in na njem tekmujte ali sodelujte brez uporabe prepovedanih snovi ali postopkov! Ob tem bodo tudi splošno javnost opozorili, da goljufanje in iskanje bližnjic ni prava izbira v športu in življenju nasploh. Informacije: www.sloado.si.

Otvoritev Sakomanove poti
Ljubitelji pohodništva in planinstva se soboto odpravite v Istro, kjer pripravljajo oživitev opuščenega dela Istrske planinske poti, ki je imenovan po enem od najprizadevnejših začetnikov te poti, Josipu Sakomanu. Gre za uresničeno zamisel hrvaške Istrske planinske zveze in Obalnega planinskega društva Koper, pohod po novi planinski poti pa se bo začel ob 8. uri s parkirišča ob gostilni Pri Milanu v Sočergi. Hoje bo čez Kraški rob, Žbevnico v Brest bo za štiri do pet ur, prehodili pa boste devetnajst kilometrov. Lažja pot se bo začela ob pol enajstih v kraju Brest, združitev poti pa bo na razgledni Žbevnici, ki je najzahodnejši hrvaški tisočak. Osem kilometrov dolg pohod boste zmogli v največ štirih urah. Informacije: 05 627 30 60, opd.si.

Vabljeni na Vorančevo pot
Lepe oktobrske dni izkoristite tudi za obisk vinogradov, kjer se oglašajo še zadnji brentači in klopotci, ki preganjajo vsiljivce na grozdih. Njihov glas boste poslušali tudi na pešpoti od Mokronoga do Pijane gore, ki bo s ponudbo in programom podprta v soboto, 18. oktobra. Start bo že tradicionalno pred Gostilno Deu ob 8. uri, nato pa vas bo pot vodila petnajst kilometrov daleč po vinskih goricah Svetega Vrha, Malkovca, Slančjega Vrha, Telč do Pijane gore. Lahkoten pohod vam omogoča, da tu pa tam postanete, si privežete dušo in spočijete pogled v slikoviti naravi, ki se vam ponuja na vsakem koraku. Takrat boste te kraje doživeli tako kot Voranc sam pred mnogimi leti. Informacije: 031 868 230, www.turističnodruštvomokronog.si.

Sromeljska pešpot
Čarobnost sromeljskih gričev in dolin na severnem delu Bizeljskega, lahko spoznate na sobotnem pohodu po tamkajšnji petnajst-kilometrski poti, ki vodi čez šest vasi, do razgledne točke, v jamo, mimo arheološkega najdišča… Vmes se na kmetijah lahko ustavite in poskusite hišne dobrote. Odhod na Pot vina in sonca bo ob 10. uri s Silovca pri Okrepčevalnici Kranjčič. Predvidenih je pet postankov za počitek in okrepčilo, na cilju pri Domu krajanov v Sromljah pa bo organizirano druženje s kulturnim programom in plesna zabava. Informacije: 041 514 134, www.sromlje.si.

Jesenske barve na planini Klek
Fotografske delavnice Triglavskega narodnega parka so preplet učenja fotografije s spoznavanjem edinega narodnega parka v Sloveniji. Ob različnih fotografskih motivih in tehnikah je poudarek tudi na raznovrstnih naravoslovnih temah in kulturni krajini parka. Tokratna delavnica je postavljena v okolico pokljuške planine Klek pod Debelo pečjo, obdana pa je s krasnimi macesnovimi sestoji, ki v jeseni nudijo fotografom neprekosljiv motiv. Zbor bo ob 8.30 pred Info središčem Triglavska roža na Bledu, pohod in delavnica s fotografiranjem pa bosta trajala do pet ur.
Informacije: 031 670 247, www.tnp.si.

Pohod po poti devetih kalov
V soboto boste lahko prehodili tudi pot, ki vodi med devetimi starodavnimi vodnimi viri v okolici vasi Kobjeglave in Tupelč ter občudovali naravno in kulturno dediščino Krasa. V dveh urah lahke hoje boste spoznali kako pomembni so bili kali za preživetje kraških vasi nekoč in kako nanje gledamo danes. Dobili se boste na placu v Kobjeglavi ob 14. uri, po pohodu pa bo sledilo druženje v dvorani vaškega doma. Med potjo bo poskrbljeno za okrepčilo, vse prijavljene pa na koncu čaka poštena malica.
Informacije: 031 203 712, www.komen.si.

Po poti dediščine Loške doline
Z bogato kulturno in naravno zapuščino se boste ukvarjali tudi v nedeljo med pohodom po delu Notranjske, ki leži med Bloško planoto, Snežniškim pogorjem in Kočevskim pragozdom. Start bo med 8. in 9. uro na parkirišču Kovinoplastike v Ložu, za razliko od preteklih pohodov pa bo tokrat smer pohoda nasprotna: preko Markovca, Koča vasi in Vrhnike, mimo gradu Snežnik in Šmarate, preko Dan in Podcerkve, kar pomeni skupaj dvajset kilometrov. Pripravljajo tudi krajšo pot, ki bo dolga enajst kilometrov. Med potjo vas bodo čakala presenečenja in prikazi: srečali boste pesnika, polharje in lokostrelce ter obujali stare otroške igre, na koncu pa vas čaka prava notranjska kaura. Pot je označena z rumeno-zelenimi oznakami in jo lahko prehodite sami. Priporočajo pa, da se priključite eni izmed vodenih skupin in poleg prijetne družbe uživate tudi v zgodbah o Loški dolini.
Informacije: 081 602 853, www.loskadolina.info.

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.