Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 19.04.12

ŠZL - Žiga Černe: Sami zanimivi pomladanski pohodi, udeležite se kakšnega!

Jurjev pohod
Po ljudskem koledarju se na Jurjevo začne pomlad. Pri nas se je praznovanje najbolj ohranilo v Beli krajini, ta konec tedna pa ga bodo s pohodi oživeli še v nekaterih drugih delih Slovenije. Med drugim v soboto v Šenčurju, kjer vas bodo vodili po varnih poteh okoli našega največjega letališča. Začetek bo ob 8. uri pri spomeniku krompirju, za 16 kilometrov dolg krog okoli Brnika pa boste potrebovali največ pet ur hoje. Na cilju bo krompirjeva malica. Prijavnina za pohod bo pet evrov. Informacije: 041 875 812, www.td-sencur.si.

Pohod k Županovi jami
»Lepotico dolenjskega kraškega sveta«, kot je jamo v bližini Grosupljega, v svoji Slavi vojvodine Kranjske pisal že Valvazor, lahko obiščete v soboto. Začetek bo ob 8. uri izpred Železniške postaje Grosuplje, vmesne postaje do jame bodo Spodnja Slivnica, Cerovo in protiturški Tabor, za nazaj pa Ponova vas in Brezje. Pot bo lahka, primerna tudi za družine z otroki. Prijavnine za pohod ne bo, vstopnina za jamo pa bo po pet oziroma sedem evrov. Informacije: 041 407 705, www.zupanovajama.si.

Nočni Marijin pohod
Na strunjanskem hribu stojita cerkev in vinograd, kjer se je leta 1512 čuvajema vinogradov prikazala Marija. Od takrat iz Pirana vodi najpomembnejša istrska božja pot, po kateri bosta lahko stopali v soboto zvečer. Začetek bo na Tartinijevem trgu ob 19. uri, od tam pa se boste proti cilju odpravili mimo piranske cerkve sv. Jurija, okoli jezera v Fiesi in po gozdni poti nad Pacugom. Z višine si boste ogledali tudi mesečev zaliv, kjer so si svoj dom izbrale morske deklice. Vrnili se boste po Porečanki. Šest evrov prijavnine za triurni pohod bo šlo za dober namen. Informacije: 041 724 262, www.skid.si.

Po Poti sedmih kalov in Poti pesnikov
Repentabor, preko katerega se je že pred dvema stoletjema in pol stekala pot z Dunaja v Trst, je najmanjša tržaška občina, znana pa je po večinsko slovenskem prebivalstvu in vsaj še po mogočnem taboru nad vasjo Col. V nedeljo vas bodo čezenj pohodno vodili od Vogelj, preko Repna in Cola ter Tabra na Italijanski strani in nazaj v Dol pri Vogljah. Vmes si boste ogledali sedem kalov, spoznali repenski marmor in prehodili pot, posvečeno Srečku Kosovelu, Igu Grudnu in Umbertu Sabi. Po štirih urah nezahtevne hoje, boste na cilju že lahko okušali Kras na vse načine. Informacije: 05 734 18 28, ljubo.vidmar@siol.net.

Geološki izlet na Zelenico
Karavanke nudijo čudovito možnost spoznavanja kamnin, okamnin in mineralov ter zanimivih geoloških in tudi drugih pojavov, predel nad Ljubeljem pa boste lahko raziskovali to nedeljo. Izhodišče bo pri predoru ob 8. uri, krenili pa v smeri Stolovega tektonskega preloma in so že v prvem delu poti ogledali ledeniško moreno in nahajališče fosilov. Na Zelenici je lepo odkrit tektonski prelom, najvišja točka pohoda pa bo krnica Suho rušje, kjer so lepo vidne ledeniške morene. Pred sestopom do izhodišča vam bodo v novem domu na Zelenici pripravili okrepčilo. Hoje bo skupaj za šest ur, prijavnina pa bo deset evrov. Informacije: 040 627 808, www.zelenica.info.

Nova knjiga za ljubiteljske pohodnike
Mladinska knjiga je ta teden na police postavila nov družinski pohodniški vodnik, v katerem Urban Golob in Franci Novak razkrivata manj znane, a čudovite kotičke Slovenije. Vodnik predstavlja sedemdeset lahkih do srednje zahtevnih poti po Sloveniji. Pohodi po gričevju in sredogorju so primerni za najširšo skupino pohodnikov, predvsem za družine z otroki. Pohodi po naravoslovnih in kulturnih tematskih poteh potekajo po različnih slovenskih pokrajinah, tudi znotraj zavarovanih območij. Poti so v naravi dobro urejene, označene in opremljene s tablami, ki predstavljajo najpomembnejšo naravno in kulturno dediščino tamkajšnjih krajev.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.