Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 22.03.12

ŠZL - Žiga Černe: Vzemite si čas za hojo ...

Pohod na Jelenov Žleb
Pomladno enakonočje je za nami in dan je že krepko daljši, kar pomeni več možnosti za gibanje in rekreacijo v naravi tudi bolj pozno v večer. Še predno pa bomo v noči na nedeljo ure premaknili na poletni čas, boste v soboto imeli možnost udeležbe tudi na pohod do gozdarskega naselja na Veliki gori na Dolenjskem. 24. marca bo začetek pohoda na kraj, kjer se je pred skoraj sedemdesetimi leti zgodila ena najslavnejših bitk slovenskih partizanov, ob pol osmih zjutraj v Rakitnici (pri nakladališču lesa). Kondicijsko zahtevne hoje bo za največ šest ur, kdor pa je ne bo zmogel, se bo v dolino odpeljal z avtobusom. Informacije: 031 538 005, www.planinskodrustvo-ribnica.si.

Po Poteh miru
V nedeljo bo največ rekreativcev naenkrat na Krasu. Več tisoč tekačev bo svojo spomladansko pripravljenost preizkušalo na Malem kraškem maratonu, v okviru iste prireditve pa bo takrat potekal tudi množičen pohod po Kosovelovi poti od Sežane do Tomaja, na katerega smo vas povabili že prejšnji teden. Številne ljubitelje hoje pričakujejo tudi na pohodu na Cerje, za katerega bo zbirno mesto na parkirišču »Pri Debeli griži«, ob regionalni cesti Miren - Opatje selo, na voljo pa bosta dve razgibani razdalji: šest- in enajst-kilometrska. To pomeni dve oziroma tri ure hoje, vmes pa oglede ostankov dediščine 1. svetovne vojne s kavernami, strelskimi jarki, barakami in obeležji, za ogled pa bo odprt tudi spomenik na Cerju. Ob poti bo nekaj okrepčil, na cilju pa vas bo čakal golaž s polento. Informacije: 031 477 412, www.tdcerje.si.

Viridin pohod
V kroniki stiškega samostana obstajajo vsaj tri legende o njegovem nastanku, vse tri pa so povezane z vojvodinjo Virido Visconti, ki je v 9. stoletju živela na Pristavi nad Stično. Kneginja je bila poročena z vojvodo Leopoldom III. Habsburškim, a se je po moževi smrti iz Gradca preselila v samoto stiškega samostana, v nekdanjem lovskem gradiču pri cerkvi sv. Lamberta. V Stični se jo spomnejo vsako leto z mašo, vi pa ji svojo naklonjenost lahko namenite v nedeljo dopoldne s pohodom. Vodila vas bo po okoli 16 kilometrov dolgi krožni poti skozi vseh deset vasi Metnaja, start pa bo v nedeljo med 8.00 in 8.30 v Mekinjah nad Stično. V šest evrov prijavnine je všteta tudi malica. Informacije: 041 214 662, e-sticna.si.

Pohod po nagelj na Limbarsko goro
Moravče, Krašnja, Lukovica, Blagovica, Mlinše, Trojane in Izlake bodo izhodiščni kraji za tradicionalni pohod na vrh lepe in lahko dostopne razgledne točke severovzhodno od Moravč, na kateri stoji znamenita baročna cerkev sv. Valentina. Izhodišče in uro pohoda si v nedeljo lahko izbere vsak sam, glede na svoje sposobnosti, na vrhu pa bodite vsaj ob enajstih dopoldne, ko se bo tam začela veselica, praznovanje pa bodo namenili tudi materinskemu dnevu in dnevu žena. Informacije: 031 385 861, www.limbarskagora.com.

Kondicijski preizkus tudi za vas
Za vse, ki vsaj občasno ugotavljate, da ne zmorete več hitrega življenjskega ritma, da se na delu in pri drugih vsakodnevnih obveznostih (pre)hitro utrudite in se počutite izgoreli, zdravstveni domovi, nekatera športna društva in Cindi Slovenija pripravljajo pomladne preizkuse telesne pripravljenosti posameznika. Do konca meseca jo boste imeli priložnost ugotavljati v kar petih krajih: to nedeljo v Kaplju vasi pri Preboldu (informacije: 041 264 221), 28. marca v Ljubljani na PST-ju ob Brdnikovi cesti (01 200 45 00), 23. marca na trboveljskem stadionu (041 991 404), na zadnji marčevski dan pa še v Sevnici pri srednji šoli (041/288-646) in Šentjurju v športnem parku (03/746-24-00).

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

1 komentarjev na članku "Razgibajmo se - 22.03.12"

France Malešič,

Popravek podatka pri Viridinem pohodu:

Vojvodinja Virida Visconti iz Milana je bila žena Leopolda III. Pravičnega, ki je bil avstrijski vojvoda od leta 1351 do 1386, ko se je zapletel v boje s Švicarji in padel v bitki pri Sempachu 9. julija 1386. Virida - gospa s Pristave - je torej živela v drugi polovici 14. stoletja in ne v devetem.

Želim vam lep pohod in srečno France Malešič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.