Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 22.11.12

ŠZL - Žiga Černe: Pohodi, izobraževanja, Dedek mraz in še kaj. Vabljeni.

Povabilo organizatorjem rekreativnih dogodkov
Leto gre h koncu in v Koledarju rekreacije, s pomočjo katerega smo vas čez leto vabili na kar 6300 najrazličnejših rekreativnošportnih, turističnošportnih in gibalnorekreativnih dogodkov, zmanjkuje podatkov. Koledar bo treba torej spet napolniti in če v naslednjih 365 dneh pripravljate kakšen ravninski ali planinski pohod, tekaški tečaj, maraton, gorski tek, pohodni, tekaški ali kakšen drug test, kolesarski turistični izlet ali maraton z gorskim ali cestnim kolesom, triatlon ali duatlon, tek na smučeh, plavalni dogodek, malonogometni, odbojkarski ali košarkarski turnir ali pa katero izmed drugih aktivnosti, ki nosijo predznaka »rekreativni« ali »gibalni«, podatke sporočite do 2. decembra 2012. Postopek je enostaven: podatke lahko vpišete neposredno preko spleta, lahko pa jih pošljete po e-pošti koledar@rekreacija.si, po faksu 01 232 39 56, preko Facebooka (www.facebook.com/rekreacija) oziroma Twitterja (www.twitter.com/rekreacija_si) kjer sporočite vsaj osnovne podatke (na kratko so to naziv, datum, panoga, kraj, organizator, kontaktni podatki, po možnosti tudi kratek opis). Povejte naprej! Informacije: 041 537 097, 041 747 322, www.rekreacija.si.

Pohod na Čemšeniško planino
Kljub že omenjenim zelo razredčenim dogodkom, se jih najde še nekaj, ki se jih je vredno udeležiti. Pravzaprav bo takih do konca meseca še več kot petdeset in med njimi bo tudi pohod na Veliko planino v Mrzliškem pogorju Posavskega hribovja, ki jo večina pozna kot Čemšeniško planino. Kočo so tam postavili pred skoraj osemdesetimi leti, zemljišče in les za gradnjo pa so kupili za 55 dinarjev. Druga najvišja gora v Zasavju je spomladi bogata s planinskim cvetjem, v tem času pa se bomo morali bolj ali manj zadovoljiti z razgledom proti vzhodu in jugu ter seveda še z zadovoljstvom, da ste premagali hrib in (spet) samega sebe. V soboto se lahko na osvajanju pridružite številnim planincem, ki se bodo udeležili tradicionalnega jesenskega pohoda do planinskega doma dr. Franca Goloba, izkoristite pa lahko eno izmed kar štirih izhodišč: Zagorje ob Savi, Kisovec, Izlake in Trojane. V Zagorju bo odhod na štiri in pol dolg pohod izpred Delavskega doma, iz Izlak boste izpred trgovine Ajda za pot do vrha potrebovali dve uri in pol, skoraj štiri ure hoje vas čakajo iz Kisovca izpred restavracije Marela, s trojanskega vrha klanca pa bo enosmerne hoje za nekaj manj kot tri ure. Startnine ne bo. Informacije: 040 885 853, www.pd-zagorje.si.

Jesenski pohod med pivškimi presihajočimi jezeri
Tudi po Pivški kotlini, ki jo je narava obdarila s številni izviri in bruhalniki, ki napolnijo kar sedemnajst presihajočih jezer, se boste lahko peš odpravili to soboto. V sušnem času so jezera prekrita s travnato preprogo, ob polni vodi oddajajo neko skrivnostno lepoto, če pa pozimi zaledenijo se ponuja naravnost čarobno zimsko razpoloženje. Zbrali se boste pri maketi Pivške kotline v Zagorju pri Pivki in točno ob 8.00 vzeli pot pod noge. Najprej si boste ogledali izvir reke Pivke, nato pa obšli večino jezer: Laneno jezero oziroma Jezero za gradom, Kljunov ribnik, Malo in Veliko Zagorsko, Malo in Veliko Drskovško, Parsko jezero, Klenski dol ter najbolj znani - Palško in Petelinjsko jezero. Kar dobro se boste nahodili in na koncu našteli dvanajst kilometrov. Zaključek bo v Slovenski vasi, od koder vas bodo z avtobusom prepeljali na izhodišče, kjer se boste še malo posladkali, lahko pa boste kupili tudi domače izdelke z okoliških kmetij. Udeležba na pohodu je brezplačna. Informacije: : 051 682 668, www.pivka.si.

Jesenski pohod v Čeče
Vseeno vam niti to soboto ali nedeljo ne bo treba sedeti doma in če ne drugam, greste 24. novembra dopoldne lahko raziskovat mejo med trboveljsko in hrastniško občino, kjer ne manjka zanimivosti: starodavna cerkev sv. Katarine, ki se prvič omenja leta 1545, rimski nagrobni spomeniki… Po lahki poti čez Žrebljev hrib, ki bo primerna tudi za ljudi s slabšo kondicijo in družine, vas bodo od devete vodili izpred Delavskega doma Trbovlje, hoje pa bo za uro in pol. Prijavnine ne bo. Informacije: 03 562 25 51, v3krasne.si.

Pohod po trebuhu Istre
Ali veste, da je zvonik v Novi vasi zrastel na česnu in da je nonica iz Padne ukanila samega Napoleona? Še več boste izvedeli in se spoznali na nedeljskem pohodu po vzhodnem piranskem zaledju, skozi tamkajšnje slikovite vasi, ki so bogate z zgodovino in polne štorij. Ob 9.00 bo zbor v Svetemu Petru pred kulturnim domom, ob pol desetih pa bo start v smeri Krkavč, Nove vasi in Padne. Nazaj boste v treh urah. Startnina bo pet evrov, obvezno pa imejte s seboj še kaj drobiža za pokušine in nakup domačih dobrot. Informacije: 041 724 262, www.skid.si.

Posvet o varnosti v gorah
Če je kdaj čas za spoznavanje z varnostjo in nevarnostmi med obiskom gora, potem je to zdaj. In na Planinski zvezi Slovenije, Gorski reševalni zvezi Slovenije in Odboru Gore in varnost niso oklevali in za sredo, 28. novembra pripravili brezplačen seminar tudi za ljubiteljske obiskovalce sredogorja, predvsem pa visokogorja. Potekal bo v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije na Igu, z začetkom ob 17. uri in temama uporabe mobilnih navigacijskih naprav v gorah ter analizo gorskih nesreč v letošnjem letu. Informacije: 041 603 335, 041 222 358, www.pzs.si, www.grzs.si.

Izlet k dedku Mrazu v dolino Tamar
Še eno povabilo na družinski pohod, ki pa velja že za december. Takrat se s Triglava v dolino spusti stari dobri dedek Mraz, svojo pot po Sloveniji pa že nekaj let zapored začenja na njenem skrajnem severozahodu – v dolini Tamar. Lani je tam obdaril več kot sto otrok, ki s starši, dedki, babicami in še koga, ki so se peš odpravili iz Planice do planinske koče na koncu doline. Letos bo zagotovo tam na drugo decembrsko nedeljo in vabljeni ste, da ga obiščete. Odhod bo z avtobusi iz Ljubljane, in sicer ob 11. uri izza stavbe nacionalne televizije, obvezna pa je predprijava do 23. novembra. Prijavnina je 18 za otroke in 13 za odrasle. Informacije: 041 327 856, www.pdrtv.si.

Obiščite nov portal Rekreacija.si
Za konec se vračamo v toplo zavetje doma, za računalnik. A ne bomo vam vzeli veliko časa, le opozoriti vas želimo, da se je pred kratkim odprla nova vstopna točka v rekreacijo, ki se na svojem začetku lahko pohvali vsaj z največjim naborom športnorekreativnih dogodkov pri nas (glejte prvo novičko). Vabljeni torej na obisk skozi naša spletna vrata na naslovu www.rekreacija.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.