Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 23.05.13

ŠZL - Žiga Černe: Pohodi s puntarji, rokovnjači in še kaj ...

Puntarski pohod
Pred tristo leti so se tolminski kmetje, s pohodom na Gorico, uprli novim davkom in zanetili iskro upora na Goriškem in v drugih pokrajinah. Spomin na dogodek bodo to soboto obudili s pohodom po Tolminskem. Zbor puntarjev, pardon pohodnikov, bo organiziran iz krajev, kjer so bili doma vodje punta: iz Šentviške Gore (ob 7. uri), Klavž (7.30), Ponikev (9.45), Bače pri Modreju (11.45), Modrejce (13.30), Čiginja (13.00) in iz Tolmina (12.30). Pohod bo zaključen ob treh popoldne na Mengorah, kjer bo pri tamkajšnji cerkvi odkritje obeležja puntu in puntarjem s kulturnim programom. Informacije: 040 232 898, 041 743 356, www.pdtolmin.si.
A to še ne bo konec pohoda ob obletnici punta. Popoldne bo sledilo nadaljevanje, ki pa bo primerno le za tiste z največ kondicije, saj boste hodili do naslednjega jutra. Odhod bo ob 17. uri z Mengor, cilj pa bo v Gorici. Za ne prezahtevno pot boste potrebovali opremo in obutev za 43 kilometrov hoje, kar v nočnem času pomeni deset do dvanajst ur. Dobrodošli bodo tudi vsi, ki bi se pohodu radi priključili kjer koli na poti. Vrnili se boste z vlakom iz Nove Gorice. informacije: 040 692 463, 031 774 044, tminskimigavci.mojforum.si.

Nočni rokovnjaški pohod
Namesto puntarjem, se 25. maja lahko zvečer pridružite dezerterjem in gozdnim roparjem, ki so v 18. in 19. stoletju raje pobegnili v gozdove, kot da bi služili takratnima Franciji oziroma Avstro-ogrski. Takrat jih je bilo največ na Gorenjskem, tudi v širši okolici Kamnika, še posebej nad Črnim grabnom, to je v dolini, kjer je že stoletja speljana glavna prometnica med Štajersko in Ljubljano. Zbor bo do pol devetih zvečer na Trojanah, za pot čez Špilk, Lipo, Vrh nad Krašnjo, Malo in Veliko Lašno ter Konjski graben, do cilja v Volčjem Potoku pa boste prehodili 32 kilometrov in zato skupaj potrebovali enajst ur. Prijavnina bo deset evrov, zanjo pa dobite tudi avtobusni prevoz ob 19. uri do Trojan. Za mladino prijavnine ne bo. Informacije: 031 395 094, 041 727 918, www.drustvo-pdkamnik.si.

S kolesom in peš po alpskih dolinah – po Solčavskem
Letošnji Dnevi Alpske konvencije (če morda ne veste: gre za mednarodno pogodbo varovanju Alp, kot življenjskega in gospodarskega prostora ter alpsko kulturno, jezikovno in krajinsko raznovrstnost) bodo letos v dveh delih potekali na Solčavskem in v Zgornjesavski dolini. Na prvi del se boste že to soboto odpravili na malo zahtevnejše 25-kilometrsko gorsko kolesarjenje po Solčavski panoramski cesti ali 14 lahkih kilometrov po Logarski dolini, lahko pa se boste brez kolesa odpravili na sprehod po Naravoslovno-etnografski poti po eni najlepših alpskih ledeniških dolin. Začetek bo pozno zjutraj v Solčavi, prvi start pa bo ob pol desetih. Poleg gibalno-turističnega ga dela, bo čas tudi za zanimive delavnice, plezanje v steni, malico ter sejem domačih izdelkov in dobrot. V predprijavi je prijavnina po dva in pol evra za otroke in pet za odrasle. Informacije: 03 839 07 10, www.solcavsko.info.

Dobrodelni pohod Koraki za korakce
Po mariborskih poteh boste 25. maja lahko zakorakali za dober namen. Organizatorji pravijo, da »v življenju vsak izmed nas hodi po svoji poti; nekatere poti so lažje, druge težje.« Plemenito in človeško je tistim, pred katere je življenje postavilo strmo pot, olajšati najtežje korake. Pridružite se njim. Začeli bodo ob desetih dopoldne na Trgu Leona Štuklja s kratkim kulturnim programom, po njem pa bo odhod na ne predolg pohod skozi Mestni park, do Treh ribnikov in na Piramido. Pripravili bodo tudi posebno progo, kjer bodo brez težav lahko hodili majhni otroci, starši z otroškimi vozički in invalidne osebe. Z zbranimi sredstvi bodo opremili gibalnico OŠ Bojana Ilicha in predšolskim oddelkom s prilagojenim programom Osnovne šole Gustava Šiliha nakupili terapevtske pripomočke. Društvo za zdravje srca in ožilja Maribor bo pripravili meritve krvnega tlaka, holesterola, sladkorja. Prijavnina bo po pet oziroma deset evrov. Informacije: 041 207 175, www.korakizakorakce.si.

Eko avantura
Malo bolj pustolovsko navdahnjeni se bodo v soboto, 25. maja odpravili v Bohinj, kjer bodo izbirali med kar devetimi športnimi panogami (planinstvo, pohodništvo, tek, kolesarjenje, veslanje, rolanje…), v poljubnem vrstnem redu in ritmu. Naloga bo preizkusiti se v čim več disciplinah in v njih morda odkriti kaj novega. Ni pa to vse, kar ponuja Eko avantura, saj bo za bolj izkušene, pripravljene in vzdržljive priložnost za preizkus v 8- ali 24-urni preizkušnji preko gozdov in gora. Začetek bo ob 11. uri v bližini Hostla pod Voglom. Informacije: 041 749 991, www.eco-adventure.eu.

Nordijski pohod na prazniku artičok
Jesenskemu prazniku kakijev se je v Strunjanu pridružil še pomladni praznik artičok. V strunjanskih nasadih namreč raste tudi domorodna, kulinarično slastna, zdravilna istrska artičoka. Poleg paše za oči in okuse, pa bodo 25. maja pripravili tudi nekaj za kurjenje kalorij. Osem-kilometrski pohod po smučarsko po Krajinskem parku Strunjan, se bo začel ob 10. uri na strunjanski plaži, obiskali pa boste najlepše okoliške razgledne točke. Prijavnina bo deset evrov, za otroke pa je ne bo. Informacije: 041 600 742, www.udosport.si, www.tdsolinarstrunjan.net.

Na Dunaj in nazaj do netopirjev
Ne, tule vam ne bo treba peš do avstrijskega glavnega mesta, ampak le po okolici našega Dunaja, tistega nad Krškim. Tam menda izvirajo menda številne energijske točke, ki dobro vplivajo na zdravje in počutje in v soboto popoldne jih boste lahko preizkusili na pohodu. Začeli boste ob 14. uri od Brezovske Gore, po šestih urah pa se boste vrnili do Ajdovske jame, kjer boste uživali v lepem razgledu in ogledu kulturne dediščine Krškega gričevja, zvečer pa opazovali netopirje pri njihovem večernem zletu. Poskrbljeno bo tudi za okrepčilo. Startnina bo pet evrov, predprijava pa je obvezna. Informacije: 031 329 625, www.zavod-svibna.si.

Po poteh spomina
Ste vedeli, da imamo tudi pri nas stolp, ki je nagnjen, kot tisti v Pisi? Ne gre ravno za stolp ampak za zvonik cerkve Svetega Valentina, ki stoji v Črnem Kalu in občudovati ga bo mogoče že to soboto na praznovanju krajevnega praznika. Ob tem vas bodo po vasi in okolici pod Kraškim robom vodili peš in s kolesi. Do 10. ure pridite v Gabrovico pred vaški dom, po krajši začetni slovesnosti pa se boste pohodniki za tri ure odpravili proti Črnemu Kalu, mimo Benkove hiše in cerkve, pod plezalno steno v Ospu in navzdol do Hrastovelj. Kolesarji bodo pot našli čez Podgorje, Črnotiče, Podpeč in čez Zanigrad v Hrastovlje, kjer bo na vse čakal srnjakov golaž. Informacije: 041 760 941, ksck@siol.net.

Po poteh Rapalske meje
Jugoslavija in Italija sta v času med obema svetovnima vojnama zgradili vzporedni obrambni črti Alpski zid in Rupnikovo linijo, ostanki ene in druge pa so še danes dobro vidni in ponekod tudi vzdrževani. Nad Soriško planino jih je toliko, da si jih vseh naenkrat ni mogoče ogledati. Do jeseni vas bodo tam vodili kar trikrat, prvič že v nedeljo, 26. maja, do konca pa še 20. julija in 15. septembra. Pomladanski pohod se bo začel ob dopoldanskih pol devetih, z zborom pri Litostrojski koči, po planinsko pa boste obiskali Možic (1602 metrov, Slatnik (1602 metrov), Lajnar (1549 metrov) in Dravh (1547 metrov, kar pomeni lahkih štiri do pet ur. Po poti vas bo vodil izkušeni Joško Dakskobler, ki pozna številne zgodbe takratnega dogajanja. Prijavnina bo petnajst evrov. Informacije: 041 879 267, www.litostrojska-koca.si.

Po tematski energijski pešpoti od Lijaka do Sekulaka
V spodnji Vipavski dolini, skozi naselja Šmihel, Ozeljan, Šempas, Vitovlje in Osek, poteka urejena pot, ki razkriva lepote narave in kulturne dediščine, odstira zgodovinske spomine in odkriva skrivnosti, ponuja duhovnost, zahteva od pohodnikov energijo, a jim jo tudi vrača. Vodi mimo nasadov kostanja, vinogradov, obdelanih polj, izvirov voda, naravnega jezera, cerkva, skozi gase in portone naprej po Napoleonovi cesti… V nedeljo, 26. maja si vzemi te čas in se sprehodite po njej. Začetek bo ob 9. uri na prireditvenem prostori pri kulturnem domu v Šempasu, dolžina sedemnajst kilometrov, hoje pa bo za štiri ure. Prijavnina bo pet evrov. Informacije: 05 330 46 00, www.novagorica-turizem.com.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.