Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 25.9.14

ŠZL - Žiga Černe: Povabilo na rekreacijo ...

V osrčju zdravja
Letošnji svetovni dan srca postavlja v ospredje ustvarjanje zdravju srca prijaznih okolij – doma, na delovnem mestu, v šoli, ob preživljanju prostega časa in drugod. Sebi in drugim moramo omogočiti kar najboljše možnosti, da lahko sprejemamo zdravju srca prijazne odločitve. Na ta način bomo zmanjšali tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja pri sebi in svojih bližnjih. Tudi z raznovrstnimi oblikami rekreacije v različnih okoljih ščitimo zdravje svojega srca, zato se je lotite čim prej, preventivno pa se oborožite z znanjem in meritvami, ki bodo v naslednjih dneh na voljo na enodnevnih ali večdnevnih dogajanjih po nekaterih slovenskih krajih: v soboto dopoldne se bo dogajalo na Prešernovem trgu v Ljubljani in v Hotelu Špik v Gozd Martuljku, popoldne pa v dvorani občine Nova Gorica, v nedeljo na pohodu iz Sežane mimo jame Vilenica, skozi Lokev in do Lipice, meritve in svetovanja pa bodo pripravili na Šmarni gori in Rožniku v Ljubljani. Informacije: www.zasrce.si.

Razgibajmo Ljubljano
To soboto bo v Ljubljani potekala predstavitev športne ponudbe v mestu, ki je pred dvema tednoma odpadla zaradi dežja. Tokrat bodo društva imela na voljo pet ur časa, da na Bregu ob Ljubljanici ter na Novem trgu in Hribarjevem nabrežju prepričajo Ljubljančane. Začeli bodo od 9. uri, poleg ponudbe na stojnicah pa pričakujte kratke aktivne in zanimive dogodke z nagradami za obiskovalce. Informacije: www.rekreacija.si.

Pohod po poti miru
Po dolini loške Koritnice sta nekoč vodili prastara jantarska in starorimska pot, skozi dolino so hodili turški in Napoleonovi vojaki, tam je bilo tudi neposredno zaledje Soške fronte. Letošnja stoletnica začetka velike prve vojne pa je lahko dober razlog, da jo obiščete na zadnjo septembrsko soboto in se sprehodite od Loga pod Mangrtom do Kluž. Med pohodom boste spoznali naravno in kulturno dediščino doline ter način življenja v zaledju Soške fronte. Zaključek bo z ogledom muzejske zbirke v trdnjavi Kluže, na izhodišče pa bo organiziran brezplačni avtobusni prevoz. Zbirno mesto bo do 10. ure na parkirišču pri Štolnu (rudniški predor), nezahtevne hoje pa bo za do štiri ure. Informacije: 041 748 585, www.logpodmangartom.si.

Jeziki in narodi brez meja sto let kasneje
Spomin na 100-letnico izbruha Prve svetovne vojne boste lahko počastili tudi z udeležbo na nedeljskem pohodu od Palkišča na italijanski strani, krajem med Doberdobom in Opatjim selom. Odhod po označeni lahki poti, ki vodi mimo avstroogrskih in italijanskih spomenikov, madžarske kapelice, po nekdanji poštni cesti…, bo med osmo in pol deseto dopoldne. Krajši bo dolg osem-kilometrski in bo primeren tudi za družine, le malce zahtevnejši bo dolg trinajst kilometrov, oba pa bosta vodila po italijanski in slovenski strani. Informacije: 00338 317 66 05, www.krasdolpoljane.it.

Po poti velikega kneza z Vač
Zgodovino boste spoznavali tudi na nedeljskem pohodu po središču Slovenije. Zbor bo do 10. ure v Domu Petra Svetika na Vačah, sledil pa bo voden pohod po neokrnjeni naravi, kjer so bile pri arheoloških izkopavanjih konec 19. in v začetku 20. stoletja odkrite številne zanimive najdbe iz obdobja železne dobe. Osrednji motiv tokratnega pohoda bo grob dame iz 7. stoletja pr.n.š., ki je bila predstavnica železnodobne elite Vač. Osemkilometrski obhod bo imel tudi strokovno razlago, na zabaven način pa jo bo dopolnila gledališka igra, postavljena v čas železne dobe. Informacije: 01 897 66 80, www.drustvo-geoss.si.

Delam s srcem
Za konec pa se še enkrat posvetimo srcu, brez katerega seveda rekreacija v nobenem pogledu ne bi bila tisto kar je. Dan srca bodo dva dni praznovali tudi v kraju treh src, kjer v Zdravilišču Radenci pripravljajo družinska aktivna dneva. V nedeljo bo ob 9. uri za dobro uro hoje dolg pohod z dvema postojankama za počitek in okrepčilo, za nepohodnike pa bo istočasno potekala ogrevalna aerobika. Zatem se bodo zvrstili dobrodelni družinski tek in tek na pet kilometrov, telovadba za najmlajše, plesni ritmi, vodna aerobika, sejem zdrave prehrane, brezplačne meritve in nasveti, ki jih bodo pripravili tudi v ponedeljek. Informacije: 080 35 33, www.sava-hotels-resorts.com.

Tečaj varne hoje po gorah v kopnih razmerah
Številne nesreče v hribih nas vsako leto bolj opozarjajo na pomembnost lastne varnosti in nujnost ustreznega znanja in ocenjevanja vremenskih in drugih razmer v gorah. Za to skrbijo v planinskih društvih, na Planinski zvezi Slovenije, v preventivo pa vlagajo tudi gorski reševalci. Tudi v Gorski reševalni službi - društvu Ljubljana, ki še letos pripravlja dva tečaja varne hoje. Prvega bodo izvedli v soboto, 27. Septembra, z začetkom ob 9. uri v predavalnici Policijske akademije v Tacnu, program pa vključuje teoretična predavanja in praktični del v Turncu pod Šmarnogorsko Grmado. Tečaj je brezplačen. Informacije: 041 428 924, www.grs-ljubljana.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.