Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 26.11.15

ŠZL - Žiga Černe: Vabljeni na rekreacijo ta vikend ...

Movember tek in pohod
November zaključite brkastično in osveščevalno na sobotnem osemkilometrskim netekmovalnem teku ali pohodu po ljubljanskih ulicah, mostovih in trgih. Poleg gibanja je namen ozaveščanje o zdravju moških, konkretno, spodbujanje raziskav o raku na prostati in drugih rakih, ki ogrožajo moške. Razpoznavni, zaščitni znak globalne akcije so brki, ki naj bi si jih moški pustili rasti v mesecu novembru. To soboto se z lastnimi, narisanimi ali prilepljenimi brki, na Prešernovem trgu pojavite do 11. ure. Vsak prejme brke in brkastično majico. Informacije: 040 810 669, www.movembertek.si.

Raziskovalni pohod ob Cerkniškem jezeru
Zanimivo zgodovino krajev Martinjak, Grahovo in Žerovnica, boste spoznali na pohodu po vzhodnem delu našega največjega kraškega polja. Začetek bo ob 9. uri izpred ekološkega posestva Marof, v istoimenskem zaselku pri Cerknici proti Blokam, pot pod noge pa boste vzeli po nekdanji Patriarhovi poti: v Martinjaku vas čaka ogled ostankov cerkvice Sv. Elije, na rečici Žerovniščici si boste ogledali mline, mimogrede boste izvedeli nekaj o turških vpadih in nahajališčih cerkniških »diamantov«, obiskali pa boste tudi staro fužino v Grahovem... Čas bo tudi za počitek in okrepčila iz lokalne samooskrbe. Pot vodi večinoma po ravnem, zato bo pohod nezahteven in primeren tudi za kondicijsko manj pripravljene. Petnajst kilometrov dolgo pot boste s postanki vred prehodili predvidoma v petih urah. Informacije: 040 588 788, dmn.si.

Adventni pohod po robu Goričkega
V vasi Šalamenci od nekdaj ohranjajo stare ljudske običaje in med njimi je tudi čas duhovne priprave na božič. Za začetek adventnega časa si bodo privoščili tridnevno praznovanje, od petka do nedelje, s tržnico domačih izdelkov prednovoletnega časa, soboto pa bodo izkoristili za lahek krožni sprehod po okolici vasi, do cerkve Svetega Sebeščana in doma borcev na Vaneči. Odhod bo ob desetih dopoldne izpred vaškega gasilskega doma, zanimiva pot pa bo dolga šest in pol kilometrov. Informacije: 041 696 708.

Pohod do izvira Timave
Za precej čezmejnih razgledov v nedeljo izkoristite poznavalca Krasa Martina Bizjaka in se z njim odpravite na peturni pohod ob morju, mimo zijalke Mitrea, ob reki Timavi do Ribiške vasi in po Rilkejevi poti od Devina do Sesljana. Zbirno mesto bo ob 8. uri na parkirišču na avtobusni postaji v Sežani, izhodišče pa v Devinu. Pretežno ravninska pot bo dolga petnajst kilometrov, vmes pa vas čaka tudi ogled naravnega muzeja. Informacije: 041 352 482, www. pohodi-kras.homestead.com.

Broskov pohod in kolesarjenje po Movražu
Pokušina menda svetopisemske hrane broskve (vrsta divjega zelja), ki jo gojijo v zaledju Slovenske Istre, v nedeljo čaka pohodnike in turne kolesarje. Odhod bo ob pol devetih dopoldne izpred gasilskega doma v vasici Movraž, na krožni poti z lepimi razgledi pa boste do štiri ure. Za kolesarje bo pot dolga petindvajset, za pohodnike pa okoli deset kilometrov. Po vrnitvi bo sledilo kosilo s tradicionalno vaško specialiteto broskvami in pečenico. Informacije: 041 219 512.

Pohod z lučkami in prižig lučk na grajskem dvorišču
Ponekod bodo praznične lučke prižgali že ob koncu novembra, v Brežicah pa se bodo držali tradicionalnega prvega decembra in takrat pripravili tudi kratek družinski sprehod. Začetek bo ob petih popoldne od Vrtca Mavrica, kjer bo prižig lastnih svetilk in brlivk. Pot vas bo vodila skozi staro mestno jedro, mestni park, do grajskega dvorišča, skupaj s pohodno karavano pa se bo prižigala tudi praznična osvetlitev. V parku boste lahko stopili pod palico »Vile dobrih želja«, ki vam bo morda izpolnila kakšno izmed želja prihajajočega leta. Pohod bo kratek in enostaven, primeren za vse, tudi za družine z majhnimi otroki. Informacije: 05 908 37 90, www.discoverbrezice.com.

Dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah
Za varnejši korak po zasneženih planinskih ali pohodnih poteh si znanja naberite na brezplačnem tečaju, ki ga v soboto, 12. decembra za vas pripravljajo najbolj poklicani strokovnjaki - gorski reševalci. Potekal bo v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, z začetkom ob 9. uri. Čaka vas nekaj ur zanimivega in koristnega poslušanja o osebni in tehnični opremi, plazovih in prvi pomoči, ter še nekaj ur praktičnega dela na terenu, predvidoma na Kureščku (uporaba pohodnih palic, cepina in derez, ugotavljanje trdnosti snežne odeje, nudenje prve pomoči). Predprijave so obvezne. Informacije in prijave: 041 428 924, 041 848 572, www.grs-ljubljana.si.

Organizatorji dogodkov: sporočite podatke za brezplačno objavo
Najavo rekreativnošportnih, turističnošportnih in gibalnorekreativnih dogodkov nam omogoča predvsem Koledar rekreacije, ki je objavljen na portalu www.rekreacija.si. A leto je pri koncu in koledar bo z dogodki potrebno ponovno napolniti. Če torej pripravljate kakšen ravninski ali planinski pohod, gorski ali ravninski tek, kolesarski turistični izlet ali maraton z gorskim, turnim ali cestnim kolesom, triatlon ali duatlon, tek na smučeh, plavalni dogodek, plesni ali kakšen drug tečaj, malonogometni, odbojkarski ali košarkarski turnir oziroma katero izmed drugih aktivnosti, ki so namenjene širši množici, ga vpišite v portal WWW.REKREACIJA.SI ali po elektronski pošti sporočite vsaj osnovne podatke: naziv, datum, panoga, kraj, organizator, kontaktni podatki (telefon, spletna stran, e-pošta…), po možnosti pa tudi kratek opis. Izkoristite brezplačno možnost medijske pozornosti in podatke vpišite ali jih pošljite do TORKA, 1. DECEMBRA 2015. Povejte naprej! Informacije: 041 537 097, koledar@rekreacija.si, www.rekreacija.si.

 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.