Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se – 30.04.08

Delo, Trip – Žiga Černe: Prvi maj - Po poteh Dobrovnika - Prvomajski pohod na Komanco - Na Bevkovo goro - Srečanje na Debencu - Po Pohorju - Pohod po panoramski mejni poti - Oglarska pot - Kros v Šmartnem pri Litiji - Slovenija kolesari - Kolesarski vikend v Pomurju -

Prvi maj
Prvi majski dan je praznik, podobno kot jurjevo, povezan s čaščenjem cvetja, zelenja in drevja. Najpomembnejši obred je bil nekoč postavljanje prvomajskega mlaja. Na Slovenskem so za prvi maj postavljali smreke, breze, topole in bore. Predlagamo, da se med prazniki odpravite v bližnjo ali daljno okolico, štejete in občudujete omenjene okraske po vaseh in se do nedelje udeležite katere izmed številnih športnih prireditev.

Po poteh Dobrovnika
V četrtek, 1. maja, lahko obiščete slikovito Bukovniško jezero, ki je priljubljena izletniška točka tudi zaradi petdesetih zdravilnih energijskih točk. Po okolici vas bodo od 8. ure naprej pet ur vodili člani Turističnega društva Dobrovnik. Zanimivosti na progi so lepo razpršene in omogočajo tudi dovolj počitka. Pot je dolga 16 kilometrov in ni pretežavna niti za ljudi, ki se neredno gibljejo. Prijavnina za pohodnika bo 1000 tolarjev in zajema tudi spominsko majico, za šoloobvezno mladino pa je pohod brezplačen. Prijave zbirajo po telefonih 02/577-68-88 in 041/349-927.

Prvomajski pohod na Komanco
Suhokrajinčani bodo prvi maj praznovali na Komanci. Odhod tja bo ob 9.30, zbirališče pa na trgu pred gradom v Žužemberku in pred pošto na Dvoru, od koder bodo pohodniki krenili proti lovski koči do nadmorske višine 450 metrov. Dolžina pohoda je približno tri kilometre, primeren pa je za vse pohodnike, od najmlajših do najstarejših. Za več informacij pišite Vladu Kostevcu na td.suha-krajina@siol.net.

Na Bevkovo goro
Cerkljansko hribovje je odmaknjeno in žal ne tako pogosto obiskovano kot druga pogorja pri nas. Kojca stoji južno od Porezna, z njenega vrha pa je lep razgled na Cerkljansko in na gore od Črne prsti do Krna. Vrh je najbolj znan po velikanu slovenske mladinske književnosti Francetu Bevku, ki se je rodil v vasi Zakojca, zahodno pod goro. V svojih povestih pogosto opisuje svoj otroški svet in pokrajino, kjer je odraščal. Na vzhodni strani hriba, v vasi Ravne, je za ogled zanimiva aragonitna jama. Mladinsko društvo Vidaunk bo na delavski praznik pripravilo pohod na 1303-metrski vrh. Odhodi bodo izpred podružnične šole Orehek in iz Zakojce. Za več pokličite Mitjo Troho na 041/404-811.

Srečanje na Debencu
Iz Mokronoga, Mirne ali Trebnjega se prvega maja odpravite proti izletniški točki oziroma koči Plaz na Debencu. Iz Mokronoga boste za pot potrebovali dve uri, do cilja boste šli mimo gradu na vrhu griča, se sprehajali med zidanicami in vinogradi in doživeli čudovit razgled na Mirnsko dolino in njene vasi ... Z Mirne pot traja uro in četrt, Debenec pa se dviga južno od Mirne; ob poti boste naleteli na zanimiv grad Zapuže iz leta 1578, ki je bil zatočišče protestantov. Najdlje, tri ure, boste potrebovali za hojo s Trebnjega, za smer pa izberite kraja Meglenik in Lipnik. Odhodi ne bodo vodeni, na cilju pa bodo pripravili kulturno slovesnost, ki se bo začela ob 11. uri. Prijavnine ne bo, za vprašanja o pohodu pokličite Majdo Marolt na 041/760-204.

Po Pohorju
S planinskim društvom Drava se 1. maja odpravite na izlet na Pohorje. Zbor bo ob 7.45 pri spodnji postaji vzpenjače v Mariboru, smer izleta pa so Pečke. V dolino se boste vrnili okoli 19. ure. Robi Jeršic sprejema prijave po telefonih 02/803-90-40 in 041/372-421.

Pohod po panoramski mejni poti
Vas Javorje leži na višini 560 metrov, na skrajnem južnem delu občine Šmartno pri Litiji in na meji z občino Ivančna Gorica. Tja se pripeljete iz Litije v Šmartno, v Šmartnem pri cerkvi zavijete proti Radohovi, peljete mimo gradu Bogenšperk in po dveh kilometrih zavijete proti Javorju. Z dolenjskega konca z avtoceste izstopite v Ivančni Gorici, nadaljujete pot proti Radohovi vasi, po treh kilometrih zavijete v Temeniško dolino ter nadaljujete do cilja. Za prvi maj bodo tam odprli novo panoramsko pot, ki se začne pri podružnični osnovni šoli v Javorju. Krožna pot je dolga šest kilometrov in ponuja lep razgled na Dolenjsko in Zasavje, ob lepem vremenu pa se ta odpira od Triglava do Trdinovega vrha in od Snežnika do pohorskega pogorja. Ob poti so tudi zanimivi ostanki iz druge svetovne vojne, saj je speljana po »graničarski poti«, ki so jo uporabljali Nemci v drugi svetovni vojni za varovanje meje med takratnim nemškim in italijanskim okupacijskim območjem. Pot je primerna za krajši nedeljski izlet v vseh letnih časih. Odhod bo ob 10. uri.

Oglarska pot
Športno društvo Dole pri Litiji in Zavod za gozdove Slovenije v soboto, 3. maja, vabita na tretji pohod po markirani oglarski poti. Odhod bo izpred lovskega doma na Dolah pri Litiji med 9. in 11. uro. Pripravite se za 12,5kilometra hoje, za kar boste potrebovali manj kot štiri ure. Ob poti se boste seznanili z oglarjenjem, se pogovorili z oglarji in vonjali dim s kope. Pritegnila vas bo še druga bogata kulturna in naravna dediščina, domačini pa bodo ob poti poskrbeli za domače dobrote. Prijavnina bo 500 tolarjev, za kar prejmete dnevnik pohodov in zloženko o poti, ki jo boste lahko uporabili kot vodnik. Za informacije sta na voljo e-pošta dusan.mak@siol.net in telefon 041/656-494.

Kros v Šmartnem pri Litiji
Še ena velika športna prireditev se bo prav kmalu zgodila v Zasavju. Šolski kros sodi med najmnožičnejše tekaške prireditve pri nas, saj 10. maja v Šmartnem pričakujejo več kot 2500 udeležencev. Ti se bodo lahko merili za ekipne točke svojih šol, še več pa bo takih, ki se bodo na kilometrsko (ali nekaj več) progo podali neobremenjeno, le zaradi sodelovanja in boljšega počutja. Na šolskem krosu lahko nastopijo vsi: predšolski otroci, učenci, dijaki, starši, vzgojitelji, profesorji, rekreativci … Vsi, ki se bodo prijavili do 6. maja, bodo tekli brez prijavnine, pa še kolajno in okrepčilo boste dobili na cilju. Na dan prireditve prijave ne bodo več mogoče. Prijavnico najdete na www.sportmladih.net.

Slovenija kolesari
Kolesarjenje je bilo izbrano kot priljubljena množična rekreativna dejavnost, s katero se ukvarja veliko Slovencev in je obenem dobrodošla alternativa sodobnemu transportu. Kolo ne vpliva negativno na okolje, naraščajoča ekološka ozaveščenost pa naravnost kliče po gradnji varnega kolesarskega omrežja. Kolesarji se vedno bolj zavedamo turističnega pomena kolesarstva, prav tako tudi športni in turistični delavci. Povsod tam, kjer so se organizatorji povezali v skupnih akcijah, prireditve uspevajo in preraščajo v stalne turistične kolesarske povezave, zanimive za turistično ponudbo. Današnji turist potrebuje zanimiv, prijeten, zdrav in ekološko neoporečen turistični proizvod. Taka je tudi sezonska družinska akcija Odbora športa za vse pri Olimpijskem komiteju Slovenije »Slovenija kolesari«. Mreža organiziranih kolesarskih poti in povezav ter prireditev na njih je spodbuda za redno gibanje in aktivno preživljanje prostega časa. V akcijo želijo privabiti čim več prebivalcev Slovenije, pri čemer udeležba ni omejena niti starostno niti po spolu. Podrobnosti o akciji in prireditvah objavljajo na spletni strani www.oks-zsz.si/slo_kolesari.

Kolesarski vikend v Pomurju
Med celoletne turistično-športne akcije sodijo tudi kolesarske povezave po Pomurju. Predstavili jih bodo v soboto, 3. maja, ko se boste ob 10. uri izpred Bike centra ob hotelu Ajda v Termah 3000 brezplačno zapeljali med neskončnimi vinogradi skozi Sebeborce, Andrejce, Fokovce, Vučjo Gomilo in Tešanovce. Poldnevna 22-kilometrska proga zaradi svoje dolžine spada med lahkotne, teren pa je valovit. Ob vrnitvi bosta na voljo še preizkušnja koles in predstavitev GPS satelitske navigacije, podroben program pa si oglejte na www.pomurjeonbike.com. Druge podrobnosti vam bo razložil Sergej Kaučevič, dosegljiv na 031/852-953 ali 02/512-21-86.

Pripravil Žiga Černe

www.delo.si     30.04.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.