Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo življenje 08.09.04

Srečanje slovenskih planincev za Kozjaku; Dravograjska pot za srce; Srečanje na Rožci; Dober dan sosed; Po Štukljevi in Adrijaničevi poti; Srečanje na Tromeji; Vandranje po holcarsko; Za boljše srce tudi na Primorskem

Razgibajmo življenje


Srečanje slovenskih planincev za Kozjaku


Čas najbolj množičnega obiskovanja slovenskih gora v letošnjem letu se je prevesil h koncu in planinci ob koncu sezone tradicionalno srečujejo – vsako leto na drugem koncu Slovenije. Letos bo to na Žavcarjevem vrhu (915 m). Srečanje se bo pri tamkajšnji koči začelo ob 11. uri, poleg govornega in kulturnega dela pa si boste lahko ogledali še razstave o krajevnih posebnostih Kozjaka in Dravske doline in dejavnosti Planinske zveze Slovenije. Organizirani bodo trije dostopi do koče: od Šobrovega dvora boste potrebovali uro in pol (od Bresternice do Šobrovega dvora vodi 7 kilometrov asfaltne ceste), od žage na Jelovcu (peljete se malo naprej od Bresternice v smer Dravograd) je še uro dlje, izpred Dobajevega mlina (v bližini Bresternice) pa boste za pot čez Kozjak potrebovali poldrugo uro. Do izhodišč poti bo možen prevoz z avtobusi, dostop do koče z avtomobili pa ne bo mogoč. Parkirišča bodo rezervirana ob Pedagoški fakulteti, v Bresternici in ob izhodišču poti pri Šobrovem dvoru. Informacije: 051 338-523, (02) 251-29-62

Dravograjska pot za srce


Na lahek pohod se boste to soboto lahko odpravili v Dravograd. Hodili boste po dobrih petih kilometrih razgibane in označene poti, ki ponuja tako lagoden korak, kot tudi nekaj lažjega naprezanja. Višinska razlika je le 180 metrov, hoje bo pa za 2 uri. Začetek in cilj sta pri Zdravstvenem domu Dravograd, pohodnik pa nanjo lahko stopi na tistem delu, ki mu najbolj ustreza. V soboto bo štart ob 8. uri pri zdravstvenem domu. Informacije: 040 296-140.

Srečanje na Rožci


Rožca je široko in lahko prehodno sedlo in planina med Hruškim vrhom in Klekom. Je tudi starodaven prehod iz tega dela Zgornjesavske doline v Podrožco na avstrijski strani. Izhodišče za 1587 metrov visokega sedla je Planina pod Golico. Ob vaški cesti so označbe za več smeri: izberite smer Golica preko Rožce, do cilja pa vas bo pot vodila ob Belem potoku, do nekdanje vojaške karavle oziroma opuščene kmetije. V soboto, 11. septembra bo prav tam potekalo srečanje planincev iz obeh obmejnih občin Šentjakob iz Roža in Jesenice, vabijo pa tudi druge ljubitelje Karavank. Srečanje bo ob 11. uri, pohodniki pa se boste nato odpravili na Jeseniško planino, kjer bo potekalo družabno srečanje, pogostitvijo in obdaritvijo udeležencev. Prijavnine ne bo! Informacije: (04) 586-31-78.

Dober dan sosed


Dobre medsosedske odnose (ne meddržavne ampak občinske) bo ta vikend skušala ohraniti tudi prireditev, ki jo pripravljajo Korošci. Turistično društvo Poljana jo bo izvedlo v soboto, 11. septembra na Volinjaku, 886 metrov visokem hribu, ki se dviga nad Prevaljami, Lešam in Mežico. Iz Prevalj nanj vodi malo bolj strma pot, po kateri boste do vrha potrebovali vsaj uro in pol; iz drugih dveh krajev se vijeta bolj zložni in zato še nekoliko daljši poti. Po prvi poti bo v soboto, 11. septembra voden pohod, ki se bo začel v Poljani pri Prevaljah ob 9. uri. Prijavnine ne bo, kljub temu pa udeleženci domov ne boste odšli ne lačni, ne žejni. Informacije: (02) 823-11-97.

Po Štukljevi in Adrijaničevi poti


Na 12 in 5 kilometrov dolga sprehoda v soboto, 11. septembra po Dolenjski vabijo člani Društva za zdravje srca in ožilja iz Novega mesta. Odhod na daljšo pot bo ob 9. uri pri Kmetijski šoli Grm na Bajnofu. Čaka vas ne pretežka pot čez idilično in razgledno Trško goro (na njej rastejo štiri lipe, najmogočnejša ima obseg 830 centimetrov in je najdebelejša dolenjska lipa), obiskali boste gradova Stari grad (stoji na naravno zavarovanem obronku vrh strme brežine nad potokom Lešnica in ga prvič omenjajo leta 1300) in Otočec (ta je »samo« letnik 1348), pot pa boste zaključili v Šmarjeških Toplicah, zdraviliškem kraju, ki se skriva v zavetju okoliških gozdov. Na krajši izlet boste, po zadnjem delu prej opisane poti, odšli izpred Šport hotela na Otočcu, ob pol enajstih. Informacije: (07) 337-41-71.

Srečanje na Tromeji


Rateče so izhodišče za planinske ture v Julijske Alpe in Karavanke, med ostalimi potmi pa od tam vodita gorska cesta in označena planinska pot na 1509 metrov visoko Peč, bolj znano kot Tromeja. Na drugo septembrsko nedeljo se bodo na njenem vrhu srečali pohodniki iz Avstrije, Italije in Slovenije, turistična društva iz Rateč, Podkloštra in Trbiža pa bodo odhode organizirala vsaka iz svoje smeri. Iz naše se bo začel ob 8. uri pri gostilni Šurc. Na vrhu vas bo čakala pijača in jedača, lahko pa boste, v ritmu poskočnih polk, tudi zaplesali. Prijavnine ne bo, ne pretežke hoje pa bo za okoli dve uri. Informacije: (04) 587-60-41.

Vandranje po holcarsko


Na sproščujočo, zanimivo, malo adrenalinsko in kulinarično doživetje, v osrčje pohorskega pragozda vabi ruška mladina. Peljali vas bodo na celodneven pohodniški izlet, ki ga boste začeli pri Bajgotu v osrčju pohorskega pragozda nekdanji, pri 17 kilometrov dolgi »pohorski riži«, po kateri so v preteklosti spravljali les do reke Drave (vodne drče, 1837 - 1959). Od tam se boste strmo spustili po soteski Lobnice, mimo 24 metrov visokega slapa Veliki Šumik, kaskad pritoka Verne in 9 metrov visokega slapa Mali Šumik. Nekdanja holcarska pot prečka Lobnico ob Reberski bajti in se nato rahlo vzpenja do predela imenovanega Božje štenge. Na najvišji točki je imeniten razgled nad prečudovito sotesko Lobnice. Pot boste nadaljevali po gozdu do ene najstarejših pohorskih kmetij pri Grizoldovih, kjer se trudijo obuditi tradicijo priprave izvirnih pohorskih jedi. Pot se bo iztekla v Ruše, v središče največje vasi v Sloveniji, z ogledom tamkajšnje cerkve, Ruške latinske šole, galerije kipov na prostem in drugih kulturnih znamenitosti. Hodili boste 10 ur. Pohod bo v nedeljo, 12. septembra, prijavnina pa bo 3600 tolarjev. Prijavite se do petka v Centru za mlade Ruše. Informacije: (02) 668-84-46, 031 388-635, 031 624-071.

Za boljše srce tudi na Primorskem


S septembrom se vračajo pohodi za srce, ki jih vsako drugo nedeljo v mesecu organizira Podružnica za srce za Slovensko Istro. Pohodi, ki jih skrbno načrtuje in vodi Darko Turk, niso namenjeni zgolj hoji, marveč tudi spoznavanju lepot zaledja Slovenske Istre in Kraškega roba. To nedeljo vas vabijo na pohod v čast Bazoviškim junakom. S hojo boste začeli v Bazovici, od tam je pot speljana mimo Jezera in se nadaljuje nad dolino Glinščice do Drage, na Pesek, Gročano in vrh Jermanec do Bazoviške gmajne s povratkom v Bazovico, kjer bo srečanje z domačini ob harmoniki in paštašuti. Hoje bo približno 4 ure. Zbirno mesto bo na parkirišču pri Vinakoper v Kopru, odhod proti Bazovici pa ob 8. uri.

Pripravlja
Žiga Černe

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.