Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo življenje 09.03.05

Tečaj gorništva v snegu – Na zasneženi Snežnik - Tradicionalni pohod skozi Bistriški vintgar - Dan odprtih borjačev - Peš po nagelj na Limbarsko goro

Razgibajmo življenje


Tečaj gorništva v snegu

Za varen korak v spomladansko zasneženih in zaradi plazov tudi nevarnih gorah se je v visokogorje dobro odpraviti s popolno gorniško opremo in čim boljšim znanjem.
Vladimir Habjan iz vodniškega odseka Planinskega društva Ljubljana Matica vam bo svoje znanje obnovil ali dopolnil na tridnevnem tečaju o varni hoji po snegu. Začeli boste v četrtek, 10. marca, ob 20. uri, s teorijo (in možnostjo izposoje opreme) v trgovini Iglu šport v Ljubljani s prikazom sodobne opreme in. Zares bo šlo že 12. marca (in še naslednji dan), ko se boste ob 14. uri srečali v Erjavčevi koči pod Vršičem in se od tam odpravili na nezahtevno snežno turo na Malo Mojstrovko in zahtevno na Veliko Mojstrovko. Tečaj je primeren za vsakogar, ki je vešč osnovnega gibanja v gorskem svetu, spoznavali pa se boste s snežno odejo, preobrazbo snega, hojo in gibanjem pozimi, plazovi, opremo... Prijavnina je 10.000 tolarjev. Prijave v društvu na Miklošičevi 17 do četrtka. Informacije: (01) 231-26-45.

Na zasneženi Snežnik

Svoje znanje varne hoje po snegu boste to soboto ali nedeljo preizkušali na zasneženih pobočjih najvišjega vrha slovenskega Krasa. 1796 metrov visoki Veliki Snežnik (Mons Albius – Bela gora) je priljubljena gora za srečevanja slovenskih planincev in cilj znamenitih »zimskih pohodov na Snežnik«. Odhod bo pri planinskem domu na Sviščakih (1242 m), do vrha pa boste, v približno meter visokem snegu, a po utrjeni in zavarovani poti, potrebovali okoli dve uri. Če boste imeli srečo z vremenom, boste z vrha uživali ob razgledu, ki sega daleč naokoli: po večjem delu domovine, po Istri, Kvarnerskem in Tržaškem zalivu. Dobro se obujte (po možnosti imejte s seboj vsaj male dereze) in oblecite, ne pozabite pa na gamaše, pohodne palice in zaščitna očala. V dveh dneh, 12. in 13. marca, pričakujejo okoli dvatisoč planincev, zato vam priporočamo, da s Sviščakov krenete čim bolj zgodaj. Prijavnina bo 500 tolarjev, zanjo pa se boste na vrhu okrepčali s čajem, po vrnitvi pa se še dobro najedli. Informacije: (05) 714-55-52.

Tradicionalni pohod skozi Bistriški vintgar

Iz Slovenske Bistrice se lahko podate po različnih poteh, kjer boste zadihali s polnimi pljuči in se predali vsem radostim, ki vam jih nudi zeleni svet. Tudi pot ob potoku Bistrica navzgor je taka. Potok izvira v Bojtini, na svoji poti pa je ustvaril slikovito sotesko, ki je najizrazitejša med Močnikom in Zgornjo Bistrico - s številnimi brzicami in slapovi. To soboto se po vintgarju lahko sprehodite z vodnikom. Zbor in odhod bo ob 7.30 s parkirišča pri Impolu v Slovenski Bistrici, pot pa bo potekala mimo rimskega kamnoloma, slapa Šum, Štampoharjevega mlina, Maroltove jelke, cerkve sv. Urha in Ančnikovega gradišča. V Turiški vasi se boste okrepčali in pot nadaljevali po »stari Tinjski cesti«, nazaj do štartnega mesta. Informacije: (02) 843-08-10.

Dan odprtih borjačev

S simbolnim znakom sirkove metle označijo vaški vinarji, obrtniki in kmetije svoje portone in se predstavijo ter odprejo svoje borjače (dvorišča) in domove gostom ter obiskovalcem. Tako bodo storili tudi v soboto, 12. marca, ko se boste na pohodu po Krasu lahko spoznavali z življenjem kraševcev, ki vam bodo razkazovali svoja razkošna obrtniška znanja in izdelke ter vas povabili na pokušino dobrot svojih kmetij… Ogled vasi in obisk kmetij boste začeli ob 9. uri (lahko pa pridete tudi kasneje) v Mladinskem hotelu Pliskovica, kjer boste dobili vse napotke in zemljevid vasi z označenimi kmetijami. Informacije: (05) 764-02-50.

Peš po nagelj na Limbarsko goro

Limbarska gora (773 m) je ena najbolj razglednih gora v širši ljubljanski okolici, peš pa se nanjo povzpne po lahkih poteh iz Moravč, Krašnje, Blagovice, Mlinš in Trojan. Do vrha gore je približno uro hoda, le iz Trojan in Izlak ne nekaj dlje. Kot že vrsto let, je Limbarska gora najbolj obiskana v nedeljo med dnevom žena in materinskim dnevom, letos bo to 13. marca. Izberete lahko katerokoli pot, sebi pa prilagodite tudi uro prihoda. S sporedom bodo gori začeli ob 10. uri, zaključili pa v popoldanskih urah. Štartnine ne bo, udeleženke pa na vrhu dobijo nagelj. Informacije: (01) 723-19-90, 070 615-541.

Pripravlja Žiga Černe

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.