Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Red Bull X-Alps – 03.08.07

Tomaž Košir: Prvi znaki hude utrujenosti, a še veliko volje!

Red Bull X-Alps

Prvi znaki hude utrujenosti, a še veliko volje!


Chamonix, 3. avgust - “Vsi tekmovalci, ki so še v konkurenci, so zame heroji! Slovenec Simon Čopi je pravzaprav ogromno presenečenje. Na takšnih avanturah še ni sodeloval, a napreduje pametno in brez nepotrebnega tveganja ter se počasi tudi vzpenja na lestvici. Vidim tudi, da ga preko uradne spletne strani RedBullXAlps spremlja ogromno navijačev in upam, da mu uspe priti vse do Monaka,” je včeraj povedal eden od vodij tekmovanja Stefan Soltez.

Danes dopoldne se bo hladna fronta še pomikala preko centralnih Alp. Od zahoda bodo padavine dopoldne postopno ponehale. Oblačnost se bo tanjšala in se popoldne trgala, a ta trenutek ne kaže na veliko sonca v gorah. Splošno šibak veter bo zapihal iz severozahodne in severne smeri, v nekaterih dolinah pa bo zaradi lokalnih posebnosti lahko tudi močan in sunkovit. Kot vse kaže, dan ne bo primeren za dobro letenje. V naslednjih dneh se bo nad zahodno in centralno Evropo zgradilo območje visokega zračnega pritiska z veliko sončnega vremena, a to bo prineslo tudi izrazito inverzijo, kar pomeni, da bo letenje še naprej oteženo.

Potem, ko je tako vodilno skupino, kot vse tekmovalce za njimi včeraj in vso noč močil dež, je Simon Čopi napredoval še za mesto in je trenutno 18., a tudi pri njem se začenjajo pojavljati prvi znaki hude utrujenosti. “Boli ga vse, tudi poškodovana noga je spet začela nagajati. Hodi počasi in veliko počiva, tako da za danes nimava nobenega posebnega načrta. Zjutraj sem ga vprašala, če pogledava na zemljevid in si zastaviva cilj za danes, pa ni o tem želel nič slišati. Bo pa kriza verjetno vsaj delno minila tudi s prihodom lepšega vremena čez vikend. Tukaj je namreč precej turobno in še vedno dežuje,” je pred nekaj minutami povedala spremljevalka Marina Istenič.

Podobne težave imajo tudi tekmovalci za njim, še posebej Venezuelec Penso, ki ga močno boli koleno, medtem ko ga je Avstralec Pennicuik prehitel, a dva dni sploh ni spal in le vprašanje časa je verjetno, kdaj bo moral malo več počiti tudi on. Kot lahko spremljamo v živo na spletni strani RedBullXAlps, Simon ta trenutek za njim zaostaja 17 kilometrov, 6 km za njim pa je Rus Gusev. Danes je svoje spet naredilo tudi pravilo 48 ur in od tekmovanja se je poslovil zadnji, Slovak Peter Vrabec, naslednje izločanje pa bo na vrsti v nedeljo zjutraj.

V ospredju pa se dogaja tisto, na kar je kazalo že nekaj dni. Romun Coconea ne popušča in je odločen, da bo na tej preizkušnji zmagal. Ta trenutek je v vodstvu, saj je za seboj pustil tudi vse tri Švicarje, ki so se do sedaj menjavali v vodstvu. Prednost ni velika, približno šest kilometrov, a ob vremenu, ki ne dopušca letenja, lahko še naraste. V zadnjih dveh dneh je Romun razmerje med hojo in letenjem še dodatno obrnil v prid hoje, kar pri njem pomeni že kar 815 prehojenih oz. pretečenih kilometrov in le 225 preletenih. Pri tem ne smemo pozabiti, da mora tekmovalec celo pot s seboj nositi tudi vso, približno 20 kilogramov težko, letalno opremo.

Kdaj bodo prvi tekmovalci dosegli Monako, je ta trenutek še težko napovedati, saj bo dogajanje kot kaže krojilo vreme. V najboljšem primeru bi to lahko bilo že jutri konec dneva, bolj verjetno pa je, da v nedeljo ali ponedeljek. Tekmovanje bo teklo še 48 ur od trenutka, ko bo zmagovalec pristal v cilju, tisti, ki do takrat ne bodo prišli do Monte Carla, pa bodo razvrščeni glede na njihovo trenutno pozicijo.
Kratke filme s tekmovanja si lahko ogledate na youtube.com.

Tomaž Košir

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave
Značke:
ALP novosti v2

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.