Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

SFINGA

Borut Peršolja: V četrtek, 16. februarja 2012, je bila na Osnovni šoli Preserje pri Radomljah projekcija filma Sfinga, po koncu pa tudi pogovor z ustvarjalcema filma Gregorjem Kresalom in Tinetom Marenčetom.

Ob 71 filmskih minutah smo naklepali še skoraj 45 minutni pogovor, v katerem so sodelovali številni obiskovalci – od najmlajših do najstarejših. O Sfingi je bilo doslej povedano že skoraj vse, praktično brez izjem je bil projekt deležen pohval in celo neprikritega občudovanja.

Sfinga je odraz ustvarjalne širine, ki jo omogoča alpinizem: od samega drznega vzpona (ki je kasneje zaživel še v paleti ponovitev od zimskega vzpona, solo vzpona, do proste ponovitve …) prek istoimenske knjige (prva izdaja 1979), istoimenskega filma (2011) do multimedijskih predstavitev v živo z obiskovalci (preserska ponovitev je bila že 140.). Od vrhunskega športnega dosežka do vrhunskega podoživljanja v različnih umetniških zvrsteh (pri čemer ne smemo izpustiti tudi odlične fotografije in avtorske filmske glasbe) – to je dano le redkim področjem človekovega delovanja.
Zgodba je prežeta tudi z izjemnim medgeneracijskim razlikovanjem, ki ga prinaša življenje samo, ob tem pa se spreminja razvoj opreme, način življenja in dojemanje sveta okrog sebe.

Objava (z več fotografijami) je na Razgledi >>>

Dogajanje, ki smo ga s stotnijo občudovalcev doživeli ta večer, je najboljši odgovor na občasna javnomnenjska obtoževanja, da je alpinizem dejavnost norcev, celo samomorilcev. Preko roba, ki v gorah ni zgolj literarna metafora, je filmska ekipa pognala Roberta Pečnika, ki nas učinkovito vrne na začetek: v življenje mita – mita o Sfingi, Triglavu in o obstoju nas samih.

Borut Peršolja

26.02.2012

 

 

Fotografije: Aloj Popelar

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.