Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 03.06.12

Nedeljski dnevnik: Vreme ali smrt

Zadeve postajajo hudo resne. Nedavno so v Ameriki objavili novo poročilo pomembnega organa, imenovanega Natural resources defense council, v katerem so pod drobnogled med drugim vzeli posledice podnebnih sprememb na omejenem območju v Pittsburghu. Ugotovili so naslednje: če se bodo trendi nadaljevali, pričakujejo, da bi zaradi vročinskega vala na območju utegnilo umreti tudi do 1200 ljudi. Še 700 v Filadelfiji. To je med drugim posledica dejstva, da so mesta ponekod postala vročinske pasti, tako da se v njih koncentrirajo neprijetno visoke temperature, to pa posledično pomeni, da se človeško telo ne more odzvati.

V Sloveniji za zdaj o tem ne govorimo, tudi zato ne, ker ima naša dežela srečo. Postavljena je na območje blizu Alp, mesta so obdana z zelenjem, zadnje čase je tudi kar vetrovno. Kar pa ne pomeni, da se ne bi vse bolj pojavljale z vročino povezane zdravstvene težave. Opozorilo torej velja. No, na podlagi dogajanja letošnjega meseca maja kakšnih vročinskih zaključkov ni mogoče povzemati. Bilje razmeroma majski maj. Junij, ki je tradicionalno pri nas dokaj deževen, tudi ne obeta enovitega vročinskega obdobja, pač pa rahla temperaturna nihanja. Herschlov vremenski ključ, o čemer smo že pisali, predvideva precej nestanovitna obdobja. Če pa bi modrost iskali v folklornih prepričanjih, potem bo treba biti zelo pozoren na svetnika Medarda. Ta ima god 8. junija. Takrat ne sme biti slabo vreme, sicer bo takšno še 40 dni. Oziroma: »Ako na Medarda je vreme lepo, najbolj len kosec pospravlja suho seno.«

Napoved v besedi
V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše popoldne, napoveduje agencija za okolje. V petek bo pretežno oblačno, občasno bodeževalo. Hladneje bo. Če gre verjeti dolgoročnejši napovedi, bo konec tedna razmeroma lep in prijeten, potem pa sledi nekaj dni več oblačnosti, niso izključene občasne padavine.

 

Nedeljski dnevnik 03.06.2012

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.