Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 03.07.11

Nedeljski dnevnik: Vsega po malem

Če se bodo uresničile naše napovedi o julijskem vremenu, potem lahko rečemo, da bomo doživeli vsega po malem. Res je, da nekateri napovedujejo vroče poletje, vendar to še ne pomeni, da ne bo tudi padavin. Naša napoved, sestavljena s Herschlovim vremenskim ključem, je za mesec julij prav dolgočasna. Upajmo, da bodo zmagali tisti, ki nam obetajo lepo poletje.

Od prvega dne naprej, ko nastopi lunin mlaj ali "črna luna", nas čaka spremenljivo vreme. Tudi za dneve od 6. julija naprej, ko bo nad nami prvi lunin krajec, je napoved preprosta - spremenljivo vreme. Prav takšna dolgočasna napoved velja tudi za obdobje od 15. julija, ko nas bo osvetljevala polna luna. Tudi zadnji krajec, ki bo nastopil 32. dan, nam ne obeta nič novega - spet spremenljivo vreme. Šele lunin mlaj, ki bo nastopil 30. julija, nam namenja nekaj vremenskih sprememb: lepo bo ob morebitnih severnih ali zahodnih, deževalo pa ob južnih in jugozahodnih vetrovih. Prvi avgustovski dnevi naj bi bili bolj mokri kot suhi.

K sreči pri vremenu, za katerega vemo, da je muhasto, vedno obstaja upanje, da se lahko pričakovana podoba vremena obrne na glavo. Z vsem tistim, kar je napovedano, verjetno ne bomo zadovoljni, če se bo uresničilo. K sreči je bilo na dan "sedmih spečih dečkov" (27. junija) lepo vreme, v nasprotnem primeru bi lahko pričakovali še sedem tednov grdega vremena. Kljub tej ugotovitvi gre lahko vreme svojo pot.

Kakšno je bilo vreme v soboto 2. julija? Pregovor namreč pravi: "Če je drugi dan malega srpana grdo, še štirideset dni bo mokro." Zakaj se večkrat v vremenskih pregovorih pojavlja 40 dni, žal ne vemo. Tudi pri Medardu (8. junij) je podoben pregovor: "Če na Medarda dežuje, še 40 dni naletuje." K vsemu temu dodajmo še en pregovor: "Če Cirila in Metoda (5. julija) dež pere, orehe in kostanj z drevja obere."

Nedeljski dnevnik 03.07.2011

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.