Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček 04.02.07

Nedeljski dnevnik: Prvi sneg - Podobno je bilo tudi v zimi 2004-2005

Nedeljski dnevnik, 4. februarja 2007
Vremenski kotiček

Prvi sneg

V zimi 2006-2007 je nižine obiskal prvi sneg šele 24. januarja; izjema so višje ležeči predeli Gorenjske, kjer je snežilo že nekaj dni prej. Medtem ko je v Kranjski Gori zapadlo meter snega, gaje v Ljubljani samo nekaj centimetrov, tako malo, da o pravi in strnjeni snežni odeji ni bilo mogoče govoriti. Podobno je bilo tudi v zimi 2004-2005, ko je po nižinah začelo snežiti 18. januarja. Kljub temu so tisto zimo v Ljubljani našteli 33 dni snežne odeje in se je stopila šele 15. marca. Ali se bo nekaj podobnega dogajalo tudi letos? Eden od tujih vremenskih pregovorov pravi: »Če na svete tri kralje ni zime, jo tudi pozneje ne bo.« In letos 6. januarja še nismo imeli prave zime.

Moramo se pohvaliti, da so se naše napovedi za januar uresničile. Napovedovali smo bolj malo snega (velja za nižine) in padavine šele v dneh po 19. januarju, ko je bil lunin mlaj. Prav v njegovem času je po nižinah začelo deževati in nato tudi snežiti. Žal je po nižinah snega premalo, saj bi po mnenju strokovnjakov na pšeničnih posevkih morala ležati vsaj okoli 25 centimetrov debela snežna odeja, ki bi zatrla tudi zajedavce, komarje in drugo podobno nadlego.

Verjetno bo tudi februar bolj skop s snegom. Te dni (od 2. februarja dalje, ki jim vlada polna luna) naj bi ob severozahodnih vetrovih deževalo, ob morebitnem vetru z vzhodne smeri pa snežilo. Tako vsaj pravi Herschlov vremenski ključ, ki nam za dneve po desetem februarju namenja nekaj dni brez padavin, zato pa mrzlo in vetrovno vreme. Tudi v dneh od 17. februarja dalje, ko bo lunin mlaj, naj .ne bi bilo padavin, pač pa kolikor toliko lepo vreme. Ponovne padavine nam prinesel prvi lunin krajec 24. dne. Takrat naj bi ob severozahodnih vetrovih deževalo, ob vzhodniku pa snežilo. Če ne bo omenjenih vetrov, nas verjetno čaka lepo in suho vreme. V petek bo svečnica in zanjo pregovor pravi: »Če se svečnica jasna zdani, zima še dolgo trpi.«

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.