Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček – 04.05.08

Nedeljski dnevnik: Najlepši mesec leta

Včasih so za maj trdili, da je najlepši mesec leta. Žal kar nekaj zadnjih let nazaj ni mogel potrditi svojega starega slovesa. Kar preveč moker je bil in tudi hladen. Verjetno letošnji maj ali po naše veliki traven ne bo dosti drugačen. Bolj kislo kot lepo vreme nam namreč napoveduje naš Herschlov vremenski ključ. Kljub slabim napovedim pa so bili v zadnjih nekaj letih vsaj prvomajski prazniki še kar lepi. Sicer ne tako kot pred desetletji, ko se je za prvega maja po navadi na Obali že začela kopalna sezona, predvsem za tiste, ki jih nekoliko hladnejše morje ni motilo. Tudi vtem primeru lahko govorimo o dobrih starih časih. Kot že rečeno, nas je vreme večkrat razveseljevalo vsaj med prvomajskimi prazniki. Lani, na primer, je bilo za prvega maja v Ljubljani čez dan lepo, deževati je začelo šele po 23. uri. Pač pa je bil moker prvi maj v jutranjih urah leta 2006, nato pa je posijalo sonce. Lep in sončen pa je bil prvomajski dan leta 2005, ko se je temperatura zraka dvignila nad 25 stopinj Celzija. Medtem ko je na praznični dan leta 2004 deževalo (v Ljubljani je bila popoldne nevihta), je bil prvi maj 2003 lep in sončen, s temperaturo okoli 24 stopinj. Podobno je bilo lepo tudi leta 2002, leto pred tem pa smo zapisali, da so bili po več letih dežja prazniki spet lepi in brez padavin.

Prav velike vročine pa si prve majske dni ne smemo želeti. Eden izmed slovenskih vremenskih pregovorov namreč pravi: »Če maj se z vročino začenja, mraz še po Urbanu (25. maja) radnejenja.« Tudi padavine so v maju dobrodošle, saj eden izmed majskih pregovorov trdi takole: »Majnika dosti dežja, obeta jeseni dosti vsega.« Dobrodošle so tudi nevihte oziroma grmenje, kajti »velikega travna če pogosto grmi, se kmet dobre letine veseli«.

Čez dober teden dni pa nas bodo verjetno spet presenetili trije ledeni možje in seveda tista polulana Zofka, ki se že nekaj let zapored ne odreče svojemu slovesu.

  10.02.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.