Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 04.07.10

Nedeljski dnevnik: Osončeni dečki

Letošnje koledarsko poletje se je začelo z dežjem, zato pa je bilo toliko lepše prejšnje junijske dni. To velja za dneve do 14. junija, ko so včasih dnevne temperature zraka ponekod dosegale tam okoli 30 stopinj Celzija.

Lepi in sončni so bili tudi dnevi v tednu do 27. junija, ko je dan »sedmih spečih«, kot smo nekoč že zapisali. Za nekatere pomeni 27. junij neke vrste vremensko prelomnico in kazalec za prihodnje poletno vreme.

Sedem spečih dečkov, kot se ta dan s polnim imenom pogosto omenja v analih, je bil torej letos sončen in prijeten. To pa naj bi pomenilo, da bodo tudi naslednji poletni dnevi lepi. Številni (predvsem nemški) turisti verjamejo, da je lepega vremena konec, če začne 27. junija deževati. Znani so primeri, ko tedaj veliko dopustnikov pospravi svojo kampsko opremo in se urno odpravi domov.

Za julij je bolj malo ljudskih pregovorov, zato upajmo, da se bo uresničil ta iz 27. junija, ki nam namenja lepo vreme. Grozi pa nam naslednji pregovor: »Ako je 2. dan malega srpana grdo, še 40 dni bo mokro.« S hudo zimo pa nam grozi 17. julij, ko ima god Aleš. Zanj pregovor pravi: »Ako je Aleš suh, si napravi za zimo topel kožuh.« Vzemite si čas in se ozrite po naravi, kajti med slovenskimi vremenskimi pregovori je tudi naslednji: »Ako mravlje preko navade na mravljišča znašajo, zgodnjo in hudo zimo nam namenjajo.«

Nedeljski dnevnik   04.07.2010

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.