Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 04.11.07

Nedeljski dnevnik: Pobeljeni oktober

Objavljeno: Nedeljski dnevnik, nedelja, 4. november 2007 - vremenski kotiček


Pobeljeni oktober

Če verjamemo slovenskim ljudskim pregovorom, morda že vemo, kakšni bodo prihodnji jesenski in nato zimski dnevi. V mislih imamo pregovor, kije vezan na 21. oktober in pravi takole: »Kakršno vreme Urša prinese, tako se rada jesen in zima obnese«. Na ta dan je letos v Postojni snežilo, dan pred tem pa tudi v Ratečah in Slovenj Gradcu. V zadnjih oktobrskih dneh je sneg pobelil še Kočevsko in Notranjsko, da pobeljenih hribov niti ne omenjamo. Ali lahko zaradi zgodnjega oktobrskega snega napovedujemo, kakšna zima nas čaka? Bolje da ne, kajti lahko se pošteno opečemo. Vreme se pač ne da ugnati.

Oktobrski sneg ni nobena vremenska posebnost, čeprav se ne prikaže prav pogosto. Leta 1992 je 16. oktobra rahlo pobelil Ljubljano, vendar je že naslednji dan skopnel. Nato se je v Ljubljani v oktobru pojavil šele leta 2003, 23. in 24. oktobra, letos pa oktobrski sneg Ljubljane ni dosegel. Bilo je pretoplo, zato je po nižinah padal samo skromen dež. Kljub vsem tem ugotovitvam se je letos kurilna sezona začela razmeroma zgodaj - tudi po nižinah. Prihodnja nedelja (11. novembra) bo že tista prava Martinova nedelja. Letos ne moremo ugibati, na katero nedeljo je treba začeti slaviti Martina - prej ali poz­neje. Letos je Martin namreč natanko na nedeljo. Kot nam napoveduje Herschlov vremenski ključ, nam bo verjetno prinesel kratko»Martinovo poletje«, ki navadno traja le skromne štiri dni. Kljub temu se Martinovega poletja velika ve­čina veseli, če ne zaradi drugega, vsaj zato, ker se prav takrat po stari tradiciji mošt spremeni v vino.

Bodimo pozorni, kakšno vreme nam bo prinesel v nedeljo »vinski svetnik« Martin. Zanj slovenski vremenski ljudski pregovor pravi takole: »če Martin sonce ima, huda zima rada prikrevsa.«Če je tako, potem se navsezadnje lepega Mar­tina ne bi smeli veseliti. Kaj pa sneg? Razen komunalcev ga imajo vsi radi.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.