Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 04.11.12

Nedeljski dnevnik: Oktobrske snežinke

Nemara je belo presenečenje, ki se je te dni spustilo do nižin, presenetilo, toda to je bil eden redkih normalnih pojavov v zadnjem času. Kajti čeprav je bil v zadnjih letih prehod iz oktobra v november prej topel in deževen kot hladen in bel, je bil nekoč takšen pojav nekaj običajnega. Hudomušni jeziki so zato v zadnjem času radi pripomnili, da si prelestne dame niso mogle za praznike nadeti tako cenjenih in finih krznenih plaščev, kar jih je v zadnjih letih gotovo spravljalo v obup. No, letos se jim je vreme nasmehnilo in če bo šlo tako naprej in če veljajo napovedi, utegnejo biti temperature za dame ter plašče kar primerne.

Kaže, da Herschlov vremenski ključ za november pravilno napoveduje dokaj slab začetek in možnost zmrzali, če bo seveda veter severni oziroma mrzli. Sredina meseca obeta lepše vreme in še naprej možnost predvsem hladnega vremena. Znova, odvisno od vetra. Ne napoveduje pa padavin, kar bo kar dobro. Po 20. novembru naj bi sledilo lepo vremensko obdobje, ki naj bi vztrajalo vse do konca meseca.

Tradicionalno bi lahko kaj o vremenu povedal že 1. november. Eden od starih pregovorov pravi: »00 vseh svetih grdo, po vseh svetih lepo.« In še: »Če vse svete namaka, debel sneg nas čaka.« Navsezadnje pa: »Vseh svetnikov mrzel dan, božič bode v led vkovan.«

Napoved v besedi
v sredo bo v vzhodni Sloveniji še deloma jasno, drugod se bo pooblačilo. Popoldne bo ponekod v zahodni polovici Slovenije že začelo deževati. Ponekod bo pihal jugozahodni veter, ob morju jugo. V noči na četrtek bo dež od zahoda zajel vso državo in v četrtek čez dan prehodno ponehal. Dolgoročnejša napoved ne napoveduje lepih dni, predvsem oblačnost in dež, s kakšnim sončnim dnem v naslednjem tednu.

 

Nedeljski dnevnik 04.11.2012

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.