Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček 06.05.07

Nedeljski dnevnik: Topel april, moker maj

Nedeljski dnevnik, nedelja, 6. maja 2007
vremenski kotiček

Topel april, moker maj

Po podatkih meteorologov je bila minula meteorološka zima (od prvega decembra do zadnjega februarja) najtoplejša doslej. Za meteorologe je sedaj od prvega marca dalje že pomlad, ki bo verjetno tudi pretopla v primerjavi z dolgoletnimi povprečji Z razmeroma visokimi temperaturami se je izkazal tudi april, ki ni bil tako muhast, kot smo od njega pričakovali April je bil torej topel, že kar poletno topel in razmeroma suh mesec. Ali bo sedaj maj pretekle sušne dni nadoknadil z obilico dežja? Morda, če bodo obveljale naše napovedi.

Minuli mesec april je bil tako topeJ, da je kar prezgodaj začelo cveteti sadno drevje. Še sreča, da ni bilo slane in zmrzali, kar v aprilu po navadi ni nobena redkost. Seveda se lahko slana pojavi šp tudi v zdajšnjem mesecu maju. Prejšnji mesec je mnogo prezgodaj zacvetelo tudi tisto sadno drevje (na primer češnje), ki je vzgojeno tako, da naj bi zaradi nevarnosti aprilske pozebe začelo cveteti šele na začetku maja. V kolikor toliko normalnih razmerah cvete torej omenjeno sadno .drevje šele prve majske dni in z nekaj tedni zamika sledi seveda tudi poznejša trgatev, če maja ne bo kakšnih pozeb, se bo verjetno letos na tem področju vse srečno končalo. Vprašanje je le, če j§ čebelam prav povsod uspelo oploditi cvetove. Lani, na primer, jim zaradi obilice dežja to ni uspelo. Iz poteka dozdajšnjih vremenskih dogodkov ne more nihče sklepati, kakšno vreme nas čaka naslednji mesec in nato v času poletja. Če pa se bodo uresničile napovedi, sestavljene s Herschlovim vremenskim ključem, potem bo naslednji mesec bolj kisel kot ne. Torej netakšen, kot je doslej že bil nekajkrat zapored, se pravi lep in kar poletno vroč. Poletno vročemu juniju je po navadi sledil hladen in moker julij ter včasih tudi avgust.
Za maj in junij pravi stari pregovor takole: »Veliki traven (maj) moker, rožnik (junij) pa mlačen - bo kmet to leto žejen in lačen.«

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.