Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček 08.04.07

Nedeljski dnevnik: Topla zima, kisla pomlad - Snežna odeja v zadnji zimi

Nedeljski dnevnik, nedelja, 8. aprila 2007
vremenski kotiček

Topla zima, kisla pomlad

V naravi se večkrat primeri, da poskrbi kar sama za ravnotežje. Če je namreč enkrat pretoplo ali premokro, potem bo naslednjič prehladno ali presuho. V teorijo ravnotežja v naravi je trdno verjel znani beograjski vremenar Boris Koljčicki, katerega dolgoročne vremenske napovedi so pred leti radi prebirali po vsej Jugoslaviji in tudi v Sloveniji. Letos se bo morda ta teorija uresničila. Imeli smo pretoplo zimo, Herschlov vremenski ključ pa nam sedaj napoveduje kislo pomlad, ki bo verjetno sem in tja tudi prehladna. Ta vremenski ključ nam namenja sneg tudi v prihodnjih dneh, ki bodo pod vplivom zadnjega luninega krajca.

Aprilski sneg seveda ni nikakršna vremenska posebnost. To so vedeli Slovenci že pred mnogimi leti in skovali naslednji vremenski pregovor: »Če sušca (marca) sneg kazi, malega travna (aprila) sneg gnoji.« Podobnega mnenja so tudi na Biotehniški fakulteti ljubljanske Univerze, kjer z gotovostjo trdijo, da je marčevski sneg kurji gnoj. Pozen sneg namreč iz atmosfere pobere dušik, z njim pognoji zemljo in tako razbremeni poljedelce. Da gre res za gnojenje, so torej znani dokazi. Nam pa lahko moker sneg (drugačnega v tem letnem času ne moremo pričakovati) lomi sadno drevje, kar še posebej velja za pozen aprilski sneg.

Kar zadeva snežno odejo, je bila ta v Ljubljani nadvse skromna. Prvi dan snežne odeje so imeli v Ljubljani 26. januarja, vendar samo nekaj ur. Drugi, tretji, četrti in peti dan snežne odeje so imeli v dneh med 20. in 23. marcem. Pet dni soje imeli tudi pozimi 1992-1993, samo štiri dni vzimi 1989-1990, v lanski zimi pa je bilo sneženih kar 111 dni. Morda bomo letos prišteli še kakšen dan snežne odeje, če bo seveda v aprilu spet padal sneg. Po svoje bo kar prav, če bo april moker in muhast. Star pregovor pravi takole: »Sončen april in suh, bo maj za lepo vreme gluh.« Verjetno nas tudi prihodnji mesec čaka aprilsko vreme.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.