Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 08.06.08

Nedeljski dnevnik: Majsko poletje: Zadnje dni minulega meseca maja smo imeli pravo »majsko poletje«. Temperature zraka so se dvignile nad 30 stopinj Celzija.

... Zato so lahko 27. maja marsikje zabeležili prvi letošnji vroči dan. V Ljubljani, na primer, so tega dne namerili 31 stopinj, ponekod pa tudi 32 stopinj Celzija. Morda nas bo lepo vreme vsaj nekaj časa spremljalo tudi v zdajšnjem mesecu juniju. Doslej smo imeli že večkrat junijska poletja, medtem ko so se nato juliji izneverili poletnemu vremenu. V nedeljo, 8. junija, ima svoj god znani vremenski svetnik Medard, okoli katerega so naši predniki spletli kar nekaj vremenskih pregovorov. In kar veliko jih je med nami, ki verjamejo Medardovim vremenskim napovedim. Upajmo, da nas bo 8. junija obdajalo lepo vreme. Pregovor namreč pravi: »Ako na Medarda dežuje, 40 dni še na-letuje.« V primeru lepega vremena pa seno.« Sv. Vid je še en junijski vremenski svetnik, ki bo imel god 15. junija, torej naslednjo nedeljo. Tudi on nam bo morda marsikaj povedal o letošnjem vremenu. Preostale vremenske junijske svetnike pa bomo omenili naslednjič, ko se bomo še bolj približali letošnjemu koledarskemu poletju. Če se Herschlov vremenski ključ ni zmotil, bomo naslednje dni imeli kar nekaj lepega vremena. Vsi ti dnevi pa bodo v znamenju prvega luninega krajca. Z nastopom polne lune ali ščipa (18. junija) pa nas bo lepo vreme razveseljevalo le v primeru, če bodo nad nami pihali vetrovi s severne ali zahodne smeri. V primeru vetrov z južne ali jugozahodne smeri nas čakajo padavine. Mokro bo lahko tudi zadnje junijske dni, ko se nam bo že začelo koledarsko poletje.

Obeti za naslednji mesec julij pa so bolj kisli kot ne. Skoraj vsa prva polovica meseca naj bi bila bolj ali manj hladna in nič kaj poletno vroča. Kaj več o julijskem vremenu bomo lahko izvedeli po 27. juniju, ki je dan »sedmih spečih«.

  08.06.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.