Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 11.03.12

Nedeljski dnevnik: Nevarnosti bolezni

Britanski izvedenci za podnebne spremembe svarijo, da višanje temperatur povečuje možnost širjenja bolezni, ki jih nekateri predeli Evrope doslej niso poznali. Tak primer je, denimo, Schmallenbergerjev virus, ki se širi med ovcami in govedom. Lani so ga identificirali v Nemčiji, kjer je bil doslej neznanka. Tako, spoštovane bralke in spoštovani bralci, vreme vpliva na vse nas. Tudi na živali. Omenjeni virus, denimo, je bil do leta 1990 poznan samo v Španiji in na Portugalskem. V zadnjih šestih letih pa o njem poročajo tudi na severnejših predelih Evrope.

Seveda vse to vpliva tudi na Slovenijo. Ko nastajajo te vrstice, je zunaj skoraj dvajset stopinj. Pa je to normalno za ta čas? Ni neobičajno, je pa malce zgodaj in nad povprečjem, če sodimo po podatkih za zadnjih pet let. Če gledamo mesec marec je bila povprečna temperatura leta 2007 8,5 stopinje Celzija, leta 2008 6,2, leta 2009 7,1, leta 2010 6,2 in leta 2011 7,1 stopinje Celzija. Seveda govorimo o poprečju. Bomo videli, kaj prinaša konec meseca. A kaže, da bomo spet dosegali skrajnosti. Temperature so malce padle in novi dvig do 20 stopinj naj bi se zgodil šele proti koncu meseca. Če upoštevamo slovenski ljudski pregovor, potem lahko kaj izvemo 10. marca. »Če na 40 mučenikov dan zmrzuje, še 40 mrzlih noči prerokuje.«

Napoved v besedi
Po slabšem obdobju naj bi znova sledilo bolj sončno obdobje. Sprva naj bi sonce spremljal mraz, že naslednji teden pa dolgoročnejše napovedi kažejo na dvig temperatur. Sonce naj bi še vztrajalo ob kakšnem dnevu oblačnosti.

 

Nedeljski dnevnik 11.03.2012

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.