Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 16.05.10

Nedeljski dnevnik: Slovo od Zofke

V soboto, 15. maja, smo se poslovili od tradicionalno mokre Zofke. Še pred njo pa so nas razveseljevali trije ledeni možje. Za ta letni čas je bilo te dni kar hladno vreme. Uresničuje se tista napoved, da bo tokrat mesec maj prevzel vlogo muhastega aprila. Ni kaj, vremenu ne moremo zapovedovati, zato potuje kar po svoje, se pravi mimo naših želja in pričakovanj. Od 21. dne dalje, ko nastopi prvi lunin krajec, se nam obeta nekaj dni lepega vremena. Takšno vreme nam namreč namenja naš Herschlov vremenski ključ. Podobno naj bi bilo še kolikor toliko lepo tudi v dneh, ko bo na nebu sijala polna luna ali ščip. Tako prijetno vreme naj bi bilo tudi prve junijske dni, se pravi od četrtega dne dalje, ko bo zasvetil zadnji lunin krajec.

Obeti za naslednje junijske dni pa so v glavnem slabi, lahko bi rekli tudi mokri. V glavnem za drugo polovico meseca junija velja, da bo bolj mokra kot suha in torej prav nič poletna. V koledarsko poletje se bomo verjetno preselili z dežniki nad glavo. Tudi za naslednji mesec julij vremenski obeti niso nič kaj poletni. Herschlov vremenski ključ nam namreč napoveduje bolj kislo kot suho vreme. Če se bo vse našteto uresničilo, potem z letošnjim poletjem ne bomo kaj prida zadovoljni. Poleti namreč pričakujemo prijetno sončno vreme, ne pa dež. Nad morebitnim kislim majskim vremenom se navsezadnje ne bi smeli pritoževati, kajti star slovenski vremenski pregovor pravi: »Majnika dosti dežja obeta jeseni dosti vsega.« Mesec maj naj bo torej moker in ne lep ter suh, kot smo včasih ta mesec predstavljali. Mesec maj je bil namreč nekoč najlepši mesec leta. Zadnjih nekaj let pa tega slovesa ne upravičuje več. Je povsem navaden in v glavnem moker mesec, ne pa mesec cvetja ter cvetnih dišav.

Eden izmed slovenskih pregovorov pravi takole: »Če je pred Servacijem (13. maja) poletje, mraz rad pritiska na cvetje.« Letos takega poletja ni bilo.
 

Nedeljski dnevnik   16.05.2010

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.