Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 16.08.09

Nedeljski dnevnik: Vroč ali moker avgust?

Iz meteoroloških centrov, kjer se že nekaj časa ukvarjajo z dolgoročnimi vremenskimi napovedmi, prihajajo vesti, da nas čaka tudi v drugi polovici avgusta vroče in suho vreme. Ta vest je za dopustnike razveseljiva, veliko manj pa za kmetovalec, ki se bojijo suše. Če bo tako, bomo imeli še nekaj časa poletje. V nasprotju s temi vestmi nam naš Herschlov vremenski ključ v prihodnjih dneh namenja dež in s tem tudi skorajšnji konec letošnjega poletja.

Da nam sončne pege lahko krojijo vreme, smo že pisali. V tem kotičku pa bomo na kratko pojasnili, kako vplivajo pege na našo atmosfero. Sedaj je že kar nekaj znanstvenikov, ki so prepričani v vpliv sončnih peg na našo atmosfero. Med njimi je tudi dr. I. W. Kong, angleški znanstvenik, ki je že pred časom trdil, da pojav sončnih peg takoj povzroči spremembe v. nižjih plasteh atmosfere - v troposferi. Njegova predvidevanja so pozneje potrdile raziskave v Ameriki in Nemčiji. In kaj se v takem primeru v resnici začne dogajati v atmosferi?

V atmosferi nastanejo valovi nizkega zračnega pritiska, ki so pogostejši kot sicer, ko ni veliko peg. Kaj za naše vreme pomeni nizek zračni pritisk, vemo. Na porajanje večjega števila sončnih peg vplivata »plima in oseka« nekaterih planetov našega osončja Na dogajanja na Soncu imajo največji vpliv planeti Venera, Zemlja, Mars in Jupiter. Gre pač zato, v kakšnem razporedu se pojavljajo okoli Sonca Podobno kot na Zemlji vpliva Luna na morje, naj bi tudi skupina teh planetov v določeni poziciji pogojevala nastanek »plime in oseke« na površini Sonca - napihovala njegovo površino. Posledica vsega tega je povečana sončna aktivnost in s tem nastajanje večjega števila peg.

Za 15. avgust so naši predniki sestavili naslednja vremenska pregovora: »Če velika maša (veliki šmaren) mokri, mala maša (8. septembra) straši. Če je na veliki šmaren grdo vreme, bo huda zima.«

 

  16.08.2009

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.