Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 17.06.12

Nedeljski dnevnik: Turistična znamenitost

Saj se neradi hvalimo, toda imeli smo prav. Mesec junij doslej ni postregel s kaj pretirano lepim vremenom, kot je napovedal vremenski ključ. Da, posamezni dnevi so bili lepi in sončni, a dežju, se zdi, ni konca.

Morda velja za tolažbo prebrati, kaj o slovenskem podnebju na splošno izvedo turisti, ko pridejo k nam. Lepe reči. Kot bi bila tudi to turistična znamenitost. V enem od turističnih vodičev beremo takole: »Slovenija leži na zmerni legi, vreme pa je močno pod vplivom raznolikosti pokrajine, Alp in Jadranskega morja. Na severovzhodu je celinsko podnebje, kjer so še največje razlike med zimskimi in poletnimi temperaturami. Ob morju je submediteransko podnebje, ki ima vpliv vse do doline reke Soče, za katero je značilno ostro zimsko alpsko podnebje. Ti trije vplivi se po vsej državi močno mešajo.« »Količina padavin je prav tako sila raznolika v državi, od več kot 3500 milimetrov v nekaterih zahodnih predelih do 800 milimetrov v Prekmurju. Sneg je razmeroma pogost pozimi, rekordna snežna odeja v Ljubljani je bila leta 1952 debela kar 146 centimetrov.« In še: »V primerjavi z zahodno Evropo je Slovenija manj vetrovna, ker leži pod Alpami. Povprečna hitrost vetra je prav tako nižja kot v sosednjih deželah. So pa zaradi pokrajine prisotni vertikalni vetrovi. Poleg njih so pomembni še burja, jugo in fen. Jugo in burja sta značilni predvsem za primorje. Medtem ko je jugo vlažen in topel, je burja običajno mrzla in sila močna. Fen je tipičen za alpske predele.« Toliko o tem. Tako o Sloveniji torej berejo turisti, ki se bodo tudi v tej sezoni bržkone srečevali z muhastim vremenom. Tako se vsaj zdi.

Napoved v besedi
V četrtek bo več sončnega vremena, popoldne bodo nastale le še posamezne krajevne plohe. V petek bo sončno in topleje. Tudi za naslednji teden kaže dolgoročnejša napoved lepše obdobje.

 

Nedeljski dnevnik 17.06.2012

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.