Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček – 18.05.08

Nedeljski dnevnik: »Če je pred Servacijem poletje...«

Podobno kot lani in leto prej je bil tudi letošnji prvi maj marsikje moker. Nič hudega, lahko rečemo, saj eden od pregovorov pravi: »Ako na trijakov dan (1. maj) dežuje, dobro letino oznanjuje.« Ni več tako daleč čas, ko bomo lahko ugotavljali, koliko ta star slovenski vremenski pregovor še drži. Čeprav smo že kar globoko v pomladi, nas lahko v maju mraz še vedno preseneti.

V aprilu smo imeli veliko padavin in bolj malo ur sončnega obsevanja. To se je seveda poznalo tudi na rastlinah. V Beli krajini, na primer, pravijo, da so bili običajno od prvem maju novi poganjki trte dolgi že okoli pol metra, letos pa so znatno krajši in dolgi samo okoli petnajst centimetrov. V aprilu torej ni bilo učinkov tople grede ali steklenjaka, kar vse nas spremlja že nekaj let. Ali bo zaostanek v rasti trte lahko nadoknadil mesec maj, je ob znanih napovedih bolj malo verjetno.

Eden od številnih slovenskih ljudskih pregovorov pravi takole: »Čejepred Servacijem (13. maja) poletje, mraz rad pritiska na cvetje.« In prav v dneh pred tem vremenskim svetnikom smo imeli kar nekaj dni lepega, sončnega in razmeroma toplega vremena. Torej - vremenski obeti za konec meseca maja so lahko slabi. Poleg tega je znano, da je lahko mrzlo še po 25. maju, ko ima svoj god »vremenski svetnik« Urban. Spomnimo se še na leto 1969, ko je 20. maja po Sloveniji snežilo. Vreme se pač z nami rado poigrava.

V torek, 20. maja, nastopi polna luna in v dneh te lunine mene naj bi imeli razmeroma slabo vreme z dežjem in nizkimi temperaturami. Takšno vreme nam namreč napoveduje naš Herschlov vremenski ključ. Nadaljevalo naj bi se tudi v dneh po 28. maju, ki jim bo ponoči svetil zadnji lunin krajec. Nekaj več lepega vremena si lahko obetamo od 3. junija naprej, ko bo nastopil mlaj. Nad morebitnim slabim vremenom konec meseca se ni vredno pritoževati, saj pregovor pravi: »Maja mora biti tri dni mrzlo, če ni na začetku, je ob koncu tako.«

  18.05.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.