Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 19.06.11

Nedeljski dnevnik: Sončne pege

Za trenutno kar nenavadno vreme so morda krive sončne pege, katerih število se že bliža maksimumu. Sam maksimum naj bi bil dosežen leta 2013, seveda v primeru, če bo šlo vse po ustaljenem vrstnem redu. Enajstletni ciklus maksimuma sončnih peg se namreč lahko včasih podaljša za kakšno leto ali dve: Po drugi strani nam vreme lahko nagaja tudi zaradi Medarda, ki je imel god 8. junija. Za Medarda pregovor pravi: »Ako na Medarda dežuje, še 40 dni naletuje.« Letos je na ta dan ponoči pošteno deževalo, ponekod še tudi podnevi. Nekateri prisegajo na Medarda in morda bomo čez čas tudi mi, če se bo kislo vreme nadaljevalo. 27. junija bo še en takšen dan, ki nam lahko napove vreme za naslednjih sedem tednov. To je dan »sedmih spečih dečkov«, ki smo ga omenili že lani. Pri nas ta dan ni prav preveč znan, zato pa toliko bolj vanj verjamejo v Nemčiji. Če je na ta dan grdo vreme, se začnejo nemški dopustniki odpravljati domov. Prepričani so, da lepega vremena ne bodo dočakali.

Številni znanstveniki so prepričani, da obstaja neposredna zveza med številom sončnih peg in vremenom na našem planetu. Število sončnih peg se ravna po svojem ritmu: vsakih enajst let se namreč njihovo število poveča na najvišje možno število in ta maksimum bo na soncu dosežen leta 2013, če se bo vse dogajalo po pričakovanjih. Močna sončna aktivnost vodi do povečanih elektromagnetnih motenj na vsem našem planetu. To je potem povezano tudi z valovanjem zraka, ki neposredno vpliva na vremenska dogajanja. Navadno je tako, da imamo v času maksimuma sončnih peg lepa in vroča poletja.

Letos se tudi Herschlov vremenski ključ ravna po Medardu in nam ne napoveduje kaj prida lepega vremena. Verjetno nas čaka kislo vreme ob koncu meseca in spremenljivo v začetku julija. Tudi za preostale julijske dneve je napoved bolj kisla kot ne. Verjetno vsi želimo, da se te napovedi ne bi uresničile.

Nedeljski dnevnik 19.06.2011

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.