Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 20.05.12

Nedeljski dnevnik: Julijski sneg

Vsako leto se v prvi polovici meseca maja spomnimo na: tri ledene može, ki kraljujejo od dvanaj-stega do štirinajstega dne. Letos so nam ti, Pankracij, Servacij in Bonifacij, prinesli nižje tempera-ture in namočenost. Pa vendarle ni bilo tako hudo kot pred leti, ko so morali številni zaradi še nižjih temperatur pošteno zakuriti peči.

Kako bo naprej v mesecu, nemara pove pregovor, ki pravi: »Če je pred Servacijem poletje, mraz rad pritiska na cvetje.« Pred ledenimi možni smo imeli kar visoke temperature za ta letni čas. Spomnimo še na naslednji pregovor: »Če maj se z vročino začenja, mraz še po Urbanu (25. maja) rad ne jenja.« Preroški je tudi naslednji pregovor: »Maja mora biti tri dni mrzlo, če ni na začetku, je ob koncu tako.«

Leta 1969 je 20. maja v Ljubljani snežilo. To je tudi najpozneje, kar so padale snežinke do nižin. Sicer pa majski sneg ni tako redek pojav. V Švici se to lahko primeri celo julija, običajno takrat, ko so pri nas pasji dnevi.

In junij? Herschlov vremenski ključ kaže moker začetek meseca, kar naj bi se nekje sredi meseca izboljšalo, nato pa naj bi proti koncu meseca, ko nastopi prva četrtinka lune, znova deževalo.

Napoved v besedi
V sredo bo pretežno oblačno in spet hladneje, občasno bo deževalo. Meja sneženja bo na okoli 700 metrov. Spet bo začela pihati burja. Proti večeru bodo padavine ponehale in od severozahoda se bo začelo jasniti. V četrtek bo dopoldne pretežno jasno, popoldne pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastale bodo posamezne krajevne plohe. Po izboljšanju dolgoročna napoved za prihodnji teden znova napoveduje poslabšanje in nižje temperature.

 

Nedeljski dnevnik 20.05.2012

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.