Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček – 20.07.08

Nedeljski dnevnik: Pasji dnevi

Sedaj smo že tako daleč zabredli v letošnje poletje, da smo se tudi približali »pasjim dnevom«, ki se začnejo 23. julija in trajajo tja v prve avgustovske dni. Obstaja prepričanje, da so pasji dnevi pri nas najbolj vroči del poletja. Seveda pa vselej ni tako, saj vemo, da je vreme muhasto. Že čez nekaj dni bomo lahko sami ugotavljali, kako se bodo tokrat odrezali pasji dnevi. Ali nam bodo prinesli pravo pasjo vročino?

Čeprav pri nas radi rečemo, da je pasje vroče, kadar seveda je, nimajo ti dnevi z našimi štirinožnimi prijatelji nobene zveze. Ti dnevi se namreč tako imenujejo po ozvezdju Velikega psa, ki ima v glavnem samo dve zvezdi. Največja se imenuje Sirius in je ena od najlepših in najsvetlejših zvezd našega zimskega nočnega neba. To ozvezdje je pri nas še najbolj vidno pozimi, leži pa levo spodaj od mogočnega in znanega ozvezdja Oriona. Te dni seveda Oriona in Velikega psa pri nas ponoči ne vidimo, ker vzhajata in se pojavita na nebu šele v jutranjih urah. Jutranje vzhajanje ozvezdja Velikega psa je za Egipčane in tudi mnoge druge narode pomenilo veliko veselje. V starem Egiptu je namreč ob tem dogodku poplavljala reka Nil in njene vode so zalile in z blatom pognojile suho zemljo in bližnja polja. V glavnem je bilo to tudi edino namakanje polj.

pri nas seveda med pasjimi dnevi verjetno ne bo poplav, bo pa morda zelo vroče. Prav zaradi vročih dni se tudi pri nas spomnimo pasjih dni. Na njihov začetek, 23. julij, je vezan naslednji ljudski pregovor: »Ako pasji dnevi dež prineso, obilo sladkosti vinu vzemo.« Razočarala sta nas Ciril in Metod, ki sta imela god 5. julija. Na ta dan je marsikje pošteno . deževalo. Pregovor, ki je vezan na ta julijski dan, pravi: »Če Cirila in Metoda dež pere, orehe in kostanj z drevja obere.« Upajmo, da nam bo polna luna (nastopila je 18. julija) prinesla kaj lepega poletnega vremena.

  20.07.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.