Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček – 21.10.07

Nedeljski dnevnik: Konec zlate jeseni

Konec zlate jeseni


Vremenske napovedi za mesec oktober so se nam dokaj natančno uresničile. Vsaj nekaj dni smo imeli tisto, čemur pravimo zlata jesen ali pa tudi indijansko poletje. Seveda mislimo z indijanskim poletjem na obdobje lepega in v glavnem suhega vremena, medtem ko v tem času ne moremo pričakovati poletnih temperatur. Sedaj bo vsega tega jesenskega veselja konec, kajti kar hitro se nam bliža običajno že kar hladen november. Kljub že kar pozni jeseni si na kratko oglejmo nekaj vremenskih podatkov iz letošnjega septembra, ki so jih objavili naši poklicni meteorologi.

Meteorologi so ugotovili, da se je v septembru končalo domala leto dni trajajoče obdobje nadpovprečno visokih temperatur. September se je tudi odrekel znanim povprečnim temperaturam za ta letni čas in se nam predstavil kot hladen mesec, saj je bil v Ljubljani za tri stopinje hladnejši od lanskega. Od leta 2001 naprej nismo imeti tako hladnega septembra. Mnogim bo ta mesec ostal v spominu zaradi hudih nalivov, ki so ponekod povzroči »stoletne vode«. V zahodnem delu Slovenije je namreč ponekod padlo kar tristo litrov dežja na kvadratni meter površine. Poleg tega smo v tem mesecu že lahko videli pobeljene vrhove gora. Sončnega obsevanja je bilo v glavnem toliko, kot ga predstavlja dolgoletno pov¬prečje. BI pa so tudi kraji, ko je bila sončnega obsevanja za okoli deset od¬stotkov več od znanega povprečja. V zadnjih septembrskih dneh in v začetku oktobra so se temperature zraka tako znižale, da seje marsikje po državi začela kurilna sezona.

Ob morebitnih nizkih temperaturah se bomo morda v prihodnjih dneh srečali s snegom - tudi po nižinah. To ne bi bilo nič posebnega, saj včasih sneg okoli prvega novembra ni bil kakšna posebna redkost. V nedeljo, 21. oktobra, ima god Urša in za ta dan obstaja naslednji ljudski pregovor: »Kakršno vreme Urša prinese, tako se rada jesen in zima obnese.«

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti v2

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.