Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 21.10.12

Nedeljski dnevnikPravijo. da bo sončno 

Spomnimo se znova kakšnega lepega slovenskega vremenskega pregovora. »Vlažen in mrzel Luka kmalu sneg prikuka.« No, Luka je na vrsti v četrtek, 18. oktobra. Za zdaj vremenoslovci obetajo nekaj oblačnosti, vendar povečini lepo vreme. Če sledimo temu in pregovoru, potem snega še zlepa ne bo. Pregovor še pravi: »Če z dežnikom Urša pride, zima vlagi ne uide.« To bo 21. oktobra. Urša tudi sicer velja za pomembno »vremenoslovko«, saj neki drug pregovor pravi: »Kakršno vreme Urša prinese, tako se rada jesen in zima obnese.« Pravijo, da bo sončno, torej ... 

Herschlov vremenski ključ za november napoveduje dokaj slab začetek in možnost zmrzali, če bo se­ veda veter severni oziroma mrzli. Sredina meseca obeta lepše vreme in še naprej možnost predvsem hladnega vremena. Znova, odvisno od vetra. Ne napoveduje pa padavin, kar bo kar dobro. Po 20. novembru naj bi sledilo lepo vremensko obdobje, ki naj bi vztrajalo vse do konca meseca. Tako po Herschlu. Sicer pa je vreme doslej pokazalo pravi jesenski obraz. Drevje že menja barvo in bliža se romantični konec oktobra. Če bo le sonce zdržalo. Naslednje dni bo tako kar le­ po. Ne smemo pa pozabiti, da je sneg v preteklosti že presenetil na prvi november. Res, to so oddaljeni spomini, toda še dovolj blizu, da tudi take možnosti ne moremo povsem ovreči. Ne moremo še z gotovostjo reči, kakšno bo vreme na tisti praznični dan, a pogosteje kot sneg jo je zagodel dež, ki ga za zdaj še ne moremo povsem izključiti. Bomo videli.

Napoved v besedi

V četrtek bo na zahodu države še nekaj oblačnosti, drugod bo povečini jasno. Čez dan bo pihal jugozahodni veter. V petek bo precej jasno. Konec tedna in še naslednji teden naj bi bilo vreme, sodeč po dolgoročnejši napo­ vedi, naravnost čudovito. Temperature naj bi se povzpele nad 20 stopinj.

Nedeljski dnevnik 21.10.2012

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.