Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 24.06.12

Nedeljski dnevnik: Zarja je dober pokazatelj

Kakšno vreme nas čaka v teh prvih poletnih dneh, bomo lahko ugotavljali 27. junija. To je namreč dan tako imenovanih »sedem spečih dečkov«. Če bo na ta dan deževalo, pravi star pregovor, potem nas čaka sedem naslednjih tednov prav tako kislo vreme.

Če bi bilo tako, bi imeli slabo vreme kar velik del poletja. Lahko pa na osnovi izkušenj iz preteklih let ugotavljamo, da je vreme poleti vse bolj muhasto, zato se zastavlja vprašanje, zakaj oditi na dopust julija in avgusta. Če ima družina šoloobvezne otroke, omeji njihov poletni užitek pač na čas počitnic. Res je, da je takrat morje še dovolj toplo, toda tudi deveti mesec je prav prijeten. V zadnjem času celo bolj kot omenjena dva pred njim.

Običajno je lepše in vroče vreme že junija. Ko smo imeli pravo »junijsko poletje«, se je že večkrat primerilo, da je sledil moker in kisel mesec julij. Po 15. avgustu običajno pride ohladitev in s tem je poletja pravzaprav konec.

Naš Herschlov vremenski ključ, kot smo že pisali, ne obeta posebej enovitega in lepega poletja. Vsaj ne v juliju. Obeta namreč obdobja nestanovitnosti, tako da je počitnice letos na tej osnovi težko načrtovati vnaprej.

Mimogrede, vreme lahko človek po tradicionalnem vedenju napove tudi sam, na osnovi jutranjega ali večernega neba. Če je zvečer lepa večerna zarja in rožnato nebo, potem lahko naslednji dan pričakujemo lepo vreme. Če vidimo zarjo zjutraj, poleg nje pa še nizke oblake, je velika verjetnost, da bo vreme slabo. Če je Večerno nebo na zahodu rumene barve, bo naslednji dan najbrž vetrovno.

Napoved v besedi
V četrtek bo sončno in zelo vroče, zvečer bodo v severni Sloveniji možne krajevne nevihte. V petek bo vročina v notranjost Slovenije popustila, nastale bodo krajevne plohe in nevihte. Konec tedna naj bi bil prijeten z možnimi nevihtami, prihodnji teden pa za spoznanje hladnejši z možnimi padavinami. Kljub temu bo še naprej prevladovalo sonce.

 

Nedeljski dnevnik 24.06.2012

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.