Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 26.02.12

Nedeljski dnevnik: Veter in dobra letina

Herschlov ključ je glede začetka naslednjega meseca zelo jasen. Napoveduje padavine. Ni povsem jasno, ali bodo te snežne, glede na dosedanje izkušnje pa je lahko pričakovati oboje. Ponekod dež, ponekod sneg. Zanimivo je, da pri nas še najbolj zanesljivo sneži ob jugovzhodnih vetrovih. Razlog je, da se prvi krajec lune pojavi v četrtek, 1. marca, in sicer v jutranjih urah.

Se bo pa za poklicne meteorologe že v začetku meseca začela pomlad, medtem ko bomo mi morali na koledarsko še počakati. Kljub meteorološki pomladi vreme še ne bo posebno spomladansko, kar je seveda običajno za ta cas. Sneg, na primer, se pri nas zna pojaviti še v aprilu ali celo v maju. V prejšnjem stoletju je najpozneje snežilo 20. maja 1969, medtem ko se je leta 1985 pojavil zadnji sneg 3. maja.

Glede vetrovnega februarja - in ta je bil silno vetroven, čemur bržkone ne bi oporekal nihče, še posebno pa ne naši ljudje na Primorskem - pa tolažba. Stari pregovor pravi takole: »Če konec svečana burja pometa, se dobra letina obeta.«

Napoved v besedi
V sredo bo pretežno jasno, na Primorskem bo pihala zmerna burja. V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Topleje bo. Konec tedna naj bi bil razmeroma toplo, v začetku naslednjega tedna pa naj bi bilo znova malo hladneje, vendarle s kakšnim dnem padavin.
 

Nedeljski dnevnik 26.02.2012

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.