Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 28.08.11

Nedeljski dnevnik: Zadnji poletni mesec

September je zadnji poletni mesec, saj koledarska jesen nastopi že 23. dan v dopoldanskih urah, medtem ko se bo za meteorologe začela jesen že prvega septembra. Ali bo september uresničil svojo vlogo poletnega meseca? Če se bodo uresničile naše napovedi, sestavljene s Herschlovim vremenskim ključem, potem september ne bo imel lepe poletne podobe, ampak bo še najbolj podoben jesenskemu mesecu, česar seveda ne bomo veseli.

prvi septembrski dnevi, ki bodo pod vplivom prvega luninega kraj ca, bodo odvisni od smeri vetrov, ki bodo takrat pihali nad nami. V tem primeru velja, da je lepo vreme ob severnih ali zahodnih vetrovih, deževno pa ob morebitnih vetrovih z južne ali jugozahodne smeri. To je dokaj nehvaležna napoved, vendar, žal, drugače ne gre. Kakšni vetrovi bodo pihali takrat, je dolgoročno težko napovedati. Le upamo lahko, da bodo pihali tako, da nam bodo prinesli lepo vreme.

Od dvanajstega septembra naprej bomo pod vplivom polne lune, ki nam običajno vedno prinese vremensko spremembo. V tem obdobju naj bi nas čakalo kislo vreme. Preveč morebitnega dežja si seveda ne želimo, da se ne bodo ponovile lanskoletne poplave. Ko pa se bo po dvajsetem septembru nad nami pokazal zadnji lunin krajec, nas bo čakalo nekaj dni spremenljivega vremena. Lunin mlaj" ali črna luna, ki bo nastopila v zadnjih septembrskih. dneh, nam spet obeta nekaj padavin, ki se bodo zavlekle v prve oktobrske dni. Bodimo pozorni, kakšno vreme nam bo prinesel lunin mlaj. Star slovenski vremenski pregovor pravi: »Kakršno vreme o kimavca (september) mlaji, takšno je vso jesen najraji.« Ozrimo se sem in tja proti nebu, da bomo videli, kaj počnejo naše ptice. Pregovor pravi: »Če se zgodaj selijo ptiči, bo huda zima o božiči.« Koliko je ta »ptičja napoved« zanesljiva, ne vemo, nekateri vanjo dvomijo, kar velja predvsem za poznavalce ptic.

Nedeljski dnevnik 28.08.2011

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.