Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zelenica - 28.12.08

TK GoraGlede turnih smučarjev na Zelenici - zanimivo da se te debate pojavijo vedno ravno ob žičničarjih na Zelenici in prav nikjer drugje?!

Ali je torej krivda na turnih smučarjih, ki ravno na Zelenici postanemo takšni neotesani kriminalci, ali... Prav tako je zanimivo, da so konflikti vedno z žičničarji, nikoli z redarji ali policisti... Zakon o varnosti na smučiščih je jasen, 3. čl. definira kaj je dovoljeno (smučanje z različnimi tehnikami...), 4. čl. pa definira, kaj je to smučanje (drsenje po smučišču....nikjer ni navedeno, da mora biti to drsenje navzdol!!) In kar je še pomembneje, žičničarji nimajo prav nobenih pooblastil, da bi skrbeli za red na smučišču, ta pooblastila imata zgolj policist in redar!! Žičničar te tako lahko kvečjemu prijavi enemu izmed njih, tebi pa lahko reče le "dober dan" in "srečno pot", vse drugo pa je že kršitev tvojih pravic...!!

Domen

TK GoraZelenica

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

5 komentarjev na članku "Zelenica - 28.12.08 "

Nejc Kuhar,

Se povsem strinjam z zgoraj napisanim. Vem pa, da imajo na Kobli še hujše težave in tam ratrakisti z 'macolo' tečejo za nekaterim turnim smučarjem. Za kar pa seveda nimajo pooblastil. Razumem pa da niso ravno navdušeni nad tem, da celotno smučišče lepo poratrakirajo potem pa mi turni smučarji to zvozimo in naslednje jutro proge niso tako prirpravljene kot bi si želeli smučarji, vodje smučišča in tudi ratrakisti. Tudi tu je še vedno večina na nas turnih smučarjih, ali imamo toliko 'bontona', da bomo smučali po robu proge. Saj podobno je z odnosi med turnimi smučarji in pešaki. Tudi zame mi ne nobena stvar bolj pokvariti lepe ture, kot pa en pešak, ki si ob prostranih pobočjih izbere ravno turno smučarsko špuro po kateri hodi. Ampak to je zopet 'hribovski bonton', ki pa ga seveda nekateri ne bodo nikoli osvojili. Seveda dokler ne bodo sami v vlogi turnih smučarjev ali pa na drugi strani žičničarjev oziroma raztrakistov.


Bojan Turšič,

Ah, ta Zelenica. Še pomnite, ljubiteljice in ljubitelji gora, koliko črnila je bilo prelito, ko so uničili Zelenico z izgradnjo nujno potrebne reševalne ceste. Takrat so, približno v višini Šentanskega plazu, tudi uničili markirano pot, ki se je vila med rušjem po plazu. Epiloga nobenega, cesta ostaja (kmalu se bodo vozili še naprej, vse do Završnice).

S to cesto so naredili nepopravljivo škodo in ker jim ni nihče stopil na prste, jim je, verjetno, zrastel greben in želijo sedaj še urejati "promet" po tamkajšnji okolici.

Zavedati se moramo, da je Zelenica edinstveno smučišče. In sicer zato, ker bodisi po bodisi ob smučišču vodi pot v številne grape v Begunjski Vrtači in Begunjščici, višje pa tudi na Vrtačo, Palec in Zelenjak. Me prav zanima, kaj bi prikazale številke, če bi tekom zimske sezone šteli, koliko imajo v tistem koncu dnevnih in poldnevnih smučarjev in koliko alpinistov, planincev, izletnikov in turnih smučarjev.

Potrebujemo samo malce dobre volje in malce strpnosti drug do drugega, pa se bomo vsi, ki obiskujemo Zelenico iz takšnih ali drugačnih razlogov, imeli lepo in uživali v naravi. Smučarji na smučišču, pešci in turni smučarji pa ob robu smučišča spodaj in na reševalni cesti zgoraj. In kak "dober dan" ali "živjo, kako gre" namesto "kva pa tle delaš, bejž stran", pa bo.

Sicer pa je Domicelj že davno zapel, da po Novem letu boljše bo...Kakor za koga !


Tomaž Ogrin,

Ureditev zadeve je kot nalašč za PZS. In sicer, gre na ustrezno ministrstvo (za promet pa še kakšno) in pove, naj naročijo žičničarjem, naj dajo turnim smučarjem mir in izdajo tako uredbo. V

PZS vejo, da turni smučarji niso noben problem in znajo to v ministrstvu lepo obrazložiti in utemeljiti. Obenem pa naj žičničarje spomnijo na motorne sani, ki so pa res škodljive.

Pametni žičničarji bi posebej zgazili sneg do roba smučišč v turnosmučarske smeri, celo table postavili, kje je dostop do teh smeri, za peš hojo, v primeru, da se predira. če se ne predira pa spet ni problemov. Pri hoji z dilcami pa sploh ni problemov za utrjeno smučišče pa tud če še ni utrjeno.

Sicer pa ne razumem problema, saj običajni smučarji tud hodijo z dilcami po smučišču. Pa se malo ustavijo, pa malo snamejo dilce, ker jih zebe v noge, pa malo potolčejo s čevlji, da se segrejejo, itd. itd.


Jože Rehenberger,

Jah ne vem kakšne pristojnosti ima kdorkoli ampak če se oba strinjava je treba biti zelo pozoren, kje prečkaš smuišče in ne povsod tam, kjer se kdorkoli spomni. Sem velikokrat na zelenici (peš in s karto) in opažam da nekateri nimajo popolnoma nobene kulture. Če prečkaš progo/(se ustaviš) pogledaš, da to ni ravno pod prelomnico, ker te noben ne vidi in pa karseda hitro. Če pa se že vzpenjaš je pa to ob progi in ne ne vsepovsod drugje. Včeraj se mi je zgodil primer, da sem se spustil po gozdni poti in je skupina Avstrijcev mirno "vštric" zasedla celo progo, tako da sem jih moral prositi, da se umaknejo vsaj toliko da jih obvozim.


Darjan Tomažin,

Sam na Zelenico kot turni smučar zahajam že nekaj let. V vseh teh letih nisem imel težav. Včasih smo si celo kak vic izmenjali z žičničarji. Menim, da nihče ne bo težil turnim smučarjem, ki se obnašajo po pravilih (hoja gor po robu smučišča, po popoldanskem ratrakanju proge vožnja navdol samo ob straneh, prečkanje proge hitro in na preglednih odsekih, etc). Verjamem, da žičničarjem na Zelenici posel ne gre in namesto, da penijo ob neotesanih turnih smučarjih, naj raje postavijo table s slikami o obnašanju "gostov"na smučišču in mogoče celo začnejo zaračunavati spluženo parkirišče. Tako bi bil volk cel in koza sita. ;)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.