Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 06.02.07

Zimski vzponi kot po tekočem traku. Še vedno pa manjka kakšen glas s strani športnih plezalcev

Alpinistične novice

Ko se človek že pošteno žre, kaj naj napiše v tokratne novice, se začne poštni predal pridno polniti. Še najbolj me je iz zagate rešila Tina. Res prijazno od nje, glede na to, da se vrača Tomaž, ki bo zato moral kopati malo globlje, a saj mu bo počitek dobro del po odisejadi v Patagoniji.

Primorski šopek

Tokrat mi je šopek novic podarila Tina, ki me je seznanila z vsebino njihovega foruma. Grega Kresal optimistično sporoča, da vremena očitno le še nismo povsem uničili, saj so v zadnjem mesecu v Loški steni preplezali tri nove smeri. Vse so preplezali stari poznavalci Loške stene ter domačini. Vrnitev odpisanih so podpisali Tomaž Humar, Aleš Koželj (AO Kamnik) in Anže Marenče (AO Kranj) (V/5+, M6, 1200 m). Smer Sneguljčica (le kam je izginil prepoznaven Tadejev slog pisanja, se sprašujem) je delo Tadeja Goloba (AO Železničar) in Blaža Stresa (Soški AO) (V/4, M5, 700 m). Vse smeri pa so tudi že opisane v novem Gregovem vodniku, ki izide te dni. Malo prepozno za objavo v vodničku je bila preplezana nova smer (ime še ni znano), ki poteka naravnost v sedelce med Ogradi in Vrhom Krnice (S. Domenih (AO Bovec), A. Koželj, IV+/4, M4+, 700 m). Smeri že doživljajo ponovitve, tako je bila Sneguljčica ponovljena že vsaj trikrat, od tega dvakrat po delno novi liniji in z dodanim težjim izstopom (3 R, do M6). V nedeljo 04.02. so jo preplezali Andrej Erceg (AO Črnuče), Grega Kresal (AO Matica) in Tadej Krišelj (AO Kamnik). Omenjeno težjo izstopno varianto so pred tem preplezali T. Humar, A. Koželj in Tine Marenče.

Sneguljčica

Bratje Marenče (Tine, Anže, Miha; AO Kranj) so opravili prvo ponovitev smeri Nekoč so bili Bojevniki (V/M6+) z izstopom po Malem Koritniškem medvedu. Smeri MKM so se pridružili šele v zadnjem raztežaju, vzpon pa so opravili v enem dnevu (prv. vzpon je trajal tri dni). David Debeljak je sporočil, da je to soboto z Matevžem Kramerjem in Blažem Graparjem (vsi AO Rašica) preplezal znano Kačjo slino (IV/3, M, 1000 m). Da bi bilo plezanje v spodnjih dveh tretjinah bolj lagodno manjka nekaj snega (mestoma M4/5). Smer pa je doživela še vsaj dve ponovitvi. Grega poroča še o poizkusih v najbolj strmem predelu stene in hvali razmere za plezanje (v Sneguljčici) kot najboljše do sedaj.

V nedeljo 04.02. sta Matic Jošt (AO Celje-Matica) in Aljaž Tratnik (AO Idrija) plezala smer Zagon (90-85°/M?, 55°-70°, 800 m) v zahodni steni Krna. Razmere so bile menda odlične, z izjemo prvega in zgornjega dela drugega-najtežjega raztežaja.

Odmev na AN

Člani AK z Reke so s tečajniki preplezali grapo med Šplevto in Pihavcem ter potrdili dobre razmere. Antoniu pa bo v spominu ostala, ker je po postanku na wc-ju na tleh pozabil digitalni fotoaparat. Obljubljajo, da se bodo poštenemu najditelju oddolžili (elvin_sindicic@yahoo.com).

Pa naj še kdo reče, da ni pravo zimsko plezanje doma na primorskem.

Karavanke

Klemen Belhar in Miha Zupan (oba AO Tržič) sta se znašla na vstopu v Mošeniško smer v S steni Velikega vrha v Košuti. Obilo pršiča ju je po nekaj metrih gaženja proti vstopu obrnilo nekaj deset metrov stran v travnata pobočja. Sprva sta plezala nenavezana, v najtežjem delu pa poročata o zelo pičlih možnostih varovanja. Varovala sta se do stika z Mošeniško, po kateri sta izplezala v zelo močnem vetru. Po zbranih podatkih nova smer poteka med Skritim žlebom in Mošeniško smerjo. Poimenovala sta jo Mama Sreča (V-, 140 m), skupaj 220 metrov do roba stene. Večinoma poteka po travah in skalah v katerih je varovanje težavno. Če bodo razmere kdaj boljše, bo smer precej lažja. In po vsem kar sta doživela, se še sprašujeta, če sreča pozna njun naslov?

Pierre-Allain; Petit Dru

Chamonix

Minuli teden je bilo Slovencev v Chamonixu kot že dolgo ne. Največ je o odisejadi povedala Tina Di Batista, ki je skupaj z Rokom Blagusom in Tinetom Cudrom (vsi AO Ljubljana-Matica) doživela pravo odisejado v Les Drus-ju. Preplezali so smer Pierre-Allain iz leta 1935. Smer je bila prva v S steni Petit Druja (VI/VI+, 900 m). Težave v tej zimi je naveza ocenila malo drugače (V+, A1, M6). Z Grand Monteta so v steno vstopili ob 10.30 in okoli 22. ure priplezali do osrednjega snežišča, kjer so bivakirali. V spodnjem delu je bilo veliko ledu, prevladovalo je strmo kombinirano plezanje in odlične razmere. Drugi dan so v suhih skalnih raztežajih najbolj pogrešali plezalke, zaradi česar so bil precej počasnejši. Za Roka se je vzpon zaključil ob 22. uri tik pod vrhom, ko je padel naravnost na stojišče. Helikopter ga je pobral ob enih ponoči. Tina in Tine sta drugi dan srečno in sama sestopila v dolino. Vsekakor Roku želimo hitrega okrevanja in vrnitve, da nas bo lahko čim prej razveseljeval z novimi vzponi.

Za pokušino še o nekaj vzponih, več o njih pa v prihodnjih dneh. Marko Prezelj (AO Kamnik) se je s Stevom Housom in Vincem Andersonom podal v Walkerjev steber in ga uspel preplezati prosto, ocena se giblje okoli M6+. Podobno sta v soboto in nedeljo Matej Kladnik (AO Kamnik) in Jurij Hladnik (AO Radovljica) preplezala Crozov steber. S seboj sta imela tudi plezalnike in ga preplezala prosto. V nedeljo ob treh popoldan sta že bila na poti v dolino.

Zima je torej v polnem zamahu, vzponi se nizajo serijsko, zlasti o največjih odisejadah pa lahko napišete veliko več (alp.ple@planid.org). Ponovno opozarjamo na Mednarodni festival gorniškega filma Domžale, ki se začne v sredo, 7. februarja, ob 15. uri.

Novice pripravil Peter Mežnar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.