Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.11.11

Amerika ter raznoliko novembrsko vzdušje.

Vrhunsko v El Capitanu

V prejšnem tednu se je že veliko pisalo o uspehu Luke Krajnca v steni El Capitana. Luka se že od konca septembra nahaja v Ameriki v družbi Nastje Davidove. Po začetnem mesecu vplezavanja je Luka poskusil s prostim vzponom v smeri Golden Gate (5.13b oz. 8a, 1000 m). Luki je do prostega vzpona v 41 raztežajev dolgi smeri zmanjkal le en gib v tisoč metrski smeri oziroma kot sam popisuje: En gib do popolnosti. Luka je doživljanje ob in po vzponu sam podrobno popisal na sledeči povezavi. V smeri mu je ob večdnevnem študiranju zahtevnih gibov in raztežajev zvesto sledila ter pomagala Nastja.

Luka in Hansjorg v smeri Salathe v El Capitanu

Luka in Hansjorg v smeri Salathe v El Capitanu

Le nekaj dni kasneje je združil moči z odličnim avstrijskim plezalcem Hansjorg Auerjem ter z njim v enem dnevu uspel ponoviti še eno od velikih smeri El Capa. V smer Salathe (5.13b, 870 m) sta se podala v »light and fast« slogu brez resnih prostoplezalnih ambicij. Vsekakor gre za super vzpon, saj sta vse tehnične detalje konstante in zahtevne smeri, preplezala v 14 urah. Luka je tudi o tej dogodivščini že povedal nekaj besed tukaj. Pravtako pa je zanimivo prebrati še besede Hansjorga na njegovi spletni strani (v angleščini), kjer pa se najde še marsikatera zanimiva zgodba.

Od tu in tam

Večina plezalcev je podaljšan vikend tradicionalno preživela bodisi v Paklenici, kjer je bilo veselo v stenah in ob večerih pri Dinkotu, druga manjša skupina plezalcev pa je uživala na sončnem Kalymnosu. Obiskane so bile tudi stene v okolici Biokova.

Bikovo Peter

Zbirka čudovitih slik Petra Podgornika iz sten Biokova

Nekateri so tople dneve pri nas izkoristili tudi še za obisk toplih južnih sten. Obiska so bile deležne predvsem klasične smeri v Koglu ter Sivi ideal v Jerebici. Nekaterim pa gneča v Paklenici ni dišala, tako da so se odpravili v sončne Alpe, kjer so uživali predvsem v lepem vremenu ter samoti. Nastal pa je tudi krajši film.

Primorske stene

Urednik spletišča Primorske stene naproša vse plezalce (tiste, ki tega še niso storili), če lahko pošljejo podatke o novih smereh oziroma pomembnih ponovitvah na področju primorskih sten, ki so jih opravili v poletno/jesenski sezoni. Istočasno prosi vse plezalce za morebitne podatke o novih smereh in ponovitvah na območju pogorja Kanina, ki bo naslednje v obdelavi za spletišče.

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 

 

Luka1

Luka2

Plezanje v El Capitanu. Fotografije: Arhiv Luke Krajnca

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.