Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.03.2014

Dobri vzponi v Franciji in nov spust tik čez mejo

Topla pomlad je objela gore in čistila stene odvečnega snega, kamenja in še česa. Vsesplošno rajanje po stenah se je zato nekoliko umirilo, težjih vzponov v velikih stenih ni bilo, kar pa ne velja za težje spuste. Presmučanih je bilo nekaj strmih vesin in nekatere med njimi so prvič občutile ostrino robnikov.

Zaton plezanja pri nas, bolje v francoskih stenah

V naših gorah se je plezalo klasične kratke smeri, ki bodo še nekaj časa aktualne, seveda ob zgodnjih jutranjih urah. Težje podvige so naši alpinisti opravili v Zahodnih Alpah. V Grandes Jorasses sta Luka Lindič in Luka Krajnc opravila vzpon v smeri Rolling Stones (A3, 80°, 6a, 1100 m). Smer so prvi preplezali Slovaki leta 1979 in še vedno predstavlja trd oreh v tej mogočni steni. Več o njunem vzponu še pričakujemo.

Člani AO Železničar Peter Bajec, Primož Bregar, Matej Gorenšek in Domen Košir so v petek, 21. marca,  v Aig. du Midi preplezali Frendojev steber  (D+, III,  4,  1200 m). Dolga tura, ki se je zavlekla pozno v noč in bo še dolgo ostala v spominu.

Člani AO Domžale so se tudi potepali po francoskih vršacih. Tam so preplezali Whymperjev ozebnik (IV, AD, 55°, 600 m) v Aig. Verte.

Nova smer v Špiku nad Nosom

S Špika nad Nosom sta 21. marca v idealnih razmerah potegnila novo smučarsko linijo Marko Kern in Jaka Ortar. Prehode sta našla v jugozahodni steni pod bivakom Luce Vuericha. Smer sta poimenovala Lucova diretisima (I-, daljši odsek 50°, 45°, 450 m, izpostavljeno).

Še pred tem, 17. marca,  sta z Marijano Cuderman smučala iz Malega Kanina po ZJZ obronku (Sperone WSW) (Z, zgoraj 45°, spodaj 40°, 1000 m). Naslednjega dne so se spustili še iz Vrha Laške Planje po širokem hrbtu, ki pada iz vrha proti zahodu (T+, vršni grebenski odsek 40-45°, Laška planja 35-40°, 1100 m, izpostavljeno). Smer so prekinjali krajši kopni odseki in posledično odpenjanje smuči.

Člani AK Vertikala so smučali iz Begunjske Vrtače po neznani smeri, ki jo ocenjujejo s IV+, S5. Kakršnekoli informacije so dobrodošle.
Iztok Tomazin je že v prvem delu tega meseca, 9. marca,  z Matejo presmučal Severni ozebnik (55/ 45-50°, S6/S4 -S5, 450 m) Monte Cristalla v Dolomitih.

9. Plezalni vikend TURA 2014

Počasi se že bliža sezona skalnega plezanja in marsikdo že ogreva od zime otrple prste v toplih plezališčih. Kdor bi si rad kakšen vikend še bolj popestril, se lahko od 4. do 6. aprila 2014 udeleži 9. Plezalnega vikenda TURA 2014. Planinsko društvo Vipava prvi vikend v aprilu namreč že devetič zapovrstjo organizira plezalni vikend pod Gradiško Turo nad Vipavo. Vabljeni!

Spust izpod Raduhe 2014

Alpinistični klub Črna Koroškem in Gorska reševalna služba Koroške prirejata tradicionalni spust izpod Raduhe za alpiniste, gorske reševalce, turne smučarje v soboto, 29. marca, ob 14. uri v Grohotu pod Raduho. Vabljeni!

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.