Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 06.03.20

GRS Tržič pomagala turni smučarki
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 17.55 se je na območju Zelenice, občina Tržič, poškodovala turna smučarka. Gorski reševalci GRS Tržič so jo na kraju oskrbeli, transportirali v dolino in jo predali reševalcem NMP Tržič.

Predviden razvoj vremena

V petek bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami. Sprva bo na Gorenjskem in Notranjskem snežilo, dopoldne pa se bo meja sneženja dvigovala. Padavine bodo čez dan postopno slabele in ponekod ponehale. Dopoldne bo na Primorskem in Notranjskem zapihal jugozahodnik, popoldne pa na vzhodu severni veter. V noči na soboto se bodo predvsem na jugu države spet pojavljale rahle padavine, ki bodo do jutra povečini ponehale.

V soboto bo sprva pretežno oblačno in po nekaterih nižinah lahko tudi megleno, popoldne pa se bo od severa postopno delno razjasnilo. Ni izključena kakšna kratkotrajna ploha. Na Primorskem bo pihala šibka burja.
V nedeljo bo povečini sončno s hladnim jutrom.
V ponedeljek kaže na dokaj oblačno vreme, predvsem na zahodu bo možna kakšna kaplja dežja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov ZNATNA, 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov, nižje kjer je še dovolj novega snega pa ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov.

Predvsem so nevarna mesta z napihanim novim snegom, ki so zaradi močnega jugozahodnika predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Na strmejših pobočjih se lahko sprožijo manjši plazovi nesprijetega snega, že ob manjši obremenitvi snežne odeje pa lahko predvsem na mestih z napihanim snegom sprožite kložast plaz. Posamezni plazovi se lahko s strmejših pobočij sprožijo tudi spontano. Na vetru izpostavljenih legah, kjer je novi sneg spihan do stare podlage, je nevarnost zdrsov.

Snežna odeja se v gorah postopno kopiči. Do petka zjutraj je zapadlo od 5 do okoli 20 centimetrov snega, odvisno od nadmorske višine manj ga je tudi v vzhodnem delu Karavank in Kamniško Savinjskih Alp. Ledišče je v petek pod okoli 800 metrov nadmorske višine, a novi sneg je res suh in rahel šele nad okoli 1500 metrov nadmorske višine. Plast novega snega je mehka in rahla, pod njo je debelejša plast gostejšega snega. Veliko je zametov, nastale so nove opasti. Vetru izpostavljeni grebeni so močno spihani, predvsem tam je sneg trd in poledenel.

V petek bo sprva oblačno in megleno, sneženje bo čez dan oslabelo in postopno ponehalo. Sprva bo še pihal jugozahodnik, ki se bo proti večeru obračal v severno smer. V soboto bo sprva oblačno, popoldne se bo od severa jasnilo. Pihal bo šibak do zmeren severni veter. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1200 metrov. V nedeljo bo precej jasno. Severni veter bo oslabel. V ponedeljek bo pretežno oblačno, vrhovi bodo občasno v oblakih. Veter bo razmeroma šibak in spremenljive smeri. Še bo razmeroma hladno.

Novega snega je bilo do petka zjutraj nekoliko manj, kot smo pričakovali, zato ostaja nevarnost snežnih plazov ZNATNA, 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov in bo taka v visokogorju tudi ostala v prihodnjih dneh. Predvsem bodo nevarna mesta z napihanim snegom in strmejša pobočja. V soboto popoldne, zlasti pa v nedeljo, bodo ob sončnem vremenu čez dan nevarnejša tudi osončena pobočja, kjer se bo sneg ojužil in postal bolj nestabilen. Takrat se bodo lahko sprožili posamezni večji plazovi s strmih, južnih pobočij. V ponedeljek bo zaradi oblačnega vremena spontano plazenje spet manj verjetno.

06.03.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.