Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 13.01.09

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Predviden razvoj vremena

V torek bo deloma jasno, po nekaterih nižinah se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost. Čez dan bo od juga oblačnost naraščala. Ponoči se bodo od juga ponekod že lahko pojavljale občasne rahle padavine.
V sredo bo oblačno s padavinami. Po nižinah v notranjosti bo večinoma snežilo, sprva pa lahko predvsem ponekod na jugu in vzhodu države pada podhlajen dež zato bo nevarnost poledice in žleda. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je v preteklih dneh v višinah pritekal toplejši in precej suh zrak, nastala je izrazita temperaturna inverzija. Snežna odeja se je počasi preobražala, nekoliko hitreje na prisojnih pobočjih. V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 1700 metri okoli 510 cm snega, nižje pa z manjšo nadmorsko višino postopno manj. Drugod v Julijcih je nad okoli 1400 metri do okoli 260 cm snega, na 1000 metrih pa ponekod do 160 cm, a večinoma od 80 do 100 cm. Podobne snežne razmere so v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 metri do okoli 140 cm snega, na Pohorju pa okoli 30 cm. Tanka snežna odeja sega do dolin. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, nastalo je zaradi vetra, deloma pa tudi zaradi vpliva sonca, ki drži človeka. Ponekod je na skorji tanka plast pršica. Pod okoli 1000 metri pa je sneg ponekod zmrznjen v globino in zato trd. Na vetru izpostavljenih mestih je sneg ponekod precej spihan. Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Snežni plaz se lahko sproži le pod veliko dodatno obremenitvijo na dovolj strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom, predvsem na severnih straneh. V torek bodo razmere še zelo podobne. V noči na sredo se bo pooblačilo, v sredo bo tudi snežilo, predvidoma pa količina novozapadlega snega povečini še ne bo bistveno povišala nevarnosti plazov. V četrtek bodo padavine ponehale, predvidoma bo do konca tedna suho.

Bilten URSZR: 13.01.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.