Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 14.04.10

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo bo pretežno oblačno. Občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1200 metrov.
V četrtek bo spremenljivo oblačno. Čez dan se bodo še pojavljale krajevne plohe. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla.
V petek in soboto bo sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo. Predvsem v petek popoldne bodo še kratkotrajne krajevne plohe. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla.

Razmere v gorah
Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo od ponedeljka je oblačno vreme z občasnim sneženjem. Zapadlo je od 10 do 20 cm snega, ki je bil v visokogorju suh, nižje pa bolj moker.
Ledišče je bilo na nadmorski višini med 1000 in 1200 metri. Novi sneg je zaradi oblačnosti in nizkih temperatur ostal rahel in nepreobražen, le v nižjih nadmorskih višinah se je sesedal. Snežna odeja je večinoma mehka in rahla, novi sneg je na vetru izpostavljenih mestih spihan do stare, skorjaste in deloma poledenele podlage.
V Julijcih je na 1500 m do 140 cm snega, nad 2000 metri pa od 290 do 430 cm. Nekoliko manj snega je v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah je na nadmorski višini 1500 metrov okoli 50 cm snega, v vzhodnih Karavankah ter na Pohorju pa do 10 cm. Omembe vredna snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 1000 metrov.
Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Predvsem so nevarna strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer se ob večji dodatni obremenitvi lahko splazi predvsem novi sneg po stari, skorjasti podlagi. Nevarnost je večja v visokogorju, nižje, pod okoli 1800 metri, pa je 1. stopnje. Na spihanih mestih je nevarnost zdrsov.
V sredo bo še pretežno oblačno in megleno, občasno bo snežilo, pod okoli 1200 metri deževalo. V četrtek bo zjutraj delno jasno, čez dan pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami. Ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 1900 metrov. Ob višji temperaturi in tudi večji količini soncnega sevanja se bo novi sneg sesedal in preobražal. Ponoči bo pomrznil.
Nevarnost snežnih plazov se bo zmanjševala.

Bilten URSZR: 14.04.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.