Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 23.03.22

Razmere v gorah

V sredo bo jasno. Šibka burja na Primorskem bo popoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19, na Goriškem in v Vipavski dolini do 22 °C.

V četrtek bo jasno. Jutranje temperature bodo od -6 do 1, v mraziščih na Notranjskem do -9, ob morju ter ponekod v višjih legah od 1 do 6, najvišje dnevne od 16 do 22 °C.

Tudi v petek in soboto bo precej jasno. Zjutraj bo temperatura ponekod še pod lediščem, čez dan pa bo precej toplo. V petek čez dan bo v notranjosti Slovenije zapihal jugovzhodni veter.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je ob nočni ohladitvi trenutno snežna odeja večinoma dobro povezana. Nevarnost snežnih plazov je MAJHNA, 1. stopnje, a se bo čez dan zaradi vpliva sonca in toplega vremena povečala in bo zlasti na prisojnih legah ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Čez dan se lahko le na dovolj strmih, prisojnih pobočjih lahko sproži kakšen majhen do srednje velik plaz mokrega snega ali pa ga sprožite ob večji obremenitvi predvsem od poznega dopoldneva do poznega popoldneva. Zjutraj in dopoldne je še vedno precej nevarno za zdrs.

Ob vse toplejšem vremenu je situacija povsem pomladanska. Sneg ponoči zaradi jasnega vremena pomrzne, čez dan pa se zaradi vpliva sonca zlasti na prisojnih pobočjih ojuži in tudi močneje zmehča. Ob otoplitvi poteka tudi taljenje snežne odeje. V bolj senčnih legah je ta proces zaenkrat še upočasnjen. Sneg je na prisojnih pobočjih večinoma že dobro osrenjen, ponekod v senčnih grapah je lahko še nekaj mehkega napihanega snega, prisotna je tudi skorja. Vetru izpostavljene lege so spihane, tudi do kopne podlage. Na prisojnih pobočjih je v sredogorju marsikje že kopno ali pa je snega malo.

V sredo in četrtek bo jasno in suho ozračje. V sredo bo pihal šibak vzhodni do jugovzhodni veter. Sredi dneva bo temperatura na 1500 metrih okoli 6, na 2500 metrih pa okoli 1 °C. V četrtek bo mirno ali pa bo pihal šibak veter večinoma severnih smeri. Še topleje bo. Sredi dneva bo temperatura na 1500 metrih okoli 8, na 2500 metrih pa okoli 1 °C. V petek bo sprva jasno, sredi dneva in popoldne pa bo nad vrhovi nastalo nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. Veter bo šibak in spremenljive smeri. Kakšno stopinjo hladneje bo.

Pred nami je obdobje tipične pomladanske situacije, ko bo prevladoval proces srenjenja snežne odeje. Snežna odeja bo ponoči pomrznila, čez dan pa se bo ojužila in precej zmehčala, zaradi otoplitve vsak dan nekoliko bolj. Sneg se bo na prisojnih legah pričel tudi vse hitreje taliti. Ker bo zrak razmeroma suh, bodo v trdoti precejšnje razlike med prisojnimi in osojnimi legami. Snežna odeja bo zjutraj in sprva dopoldne večinoma večinoma stabilna, čez dan pa se bo zlasti na prisojnih pobočjih nevarnost proženja plazov mokrega snega nekoliko povečala. Nevarnost zdrsa se bo zaradi toplejšega vremena nekoliko zmanjšala, večja previdnost bo potrebna predvsem v jutranjem času.


 23.03.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.